Instagram'da yayılan 'avatar' akımına dikkat!

Instagram'da yayılan 'avatar' akımına dikkat!
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarım Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, bu uygulamaların yüzün biyometrik verilerinin işlenmesi nedeniyle ciddi bir tehlike haline dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Instagram'da son günlerde hızla yayılan 'avatar' fotoğraf akımı için uzmanlardan uyarı geldi. Sabah'a konuşan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarım Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, "Geçmişte güçlü yüz tanıma modellerine ve güçlü yapay zekâ modellerine sahip şirketlerin veri sattığı görülmektedir. Bu tip uygulamalar biyometrik verilere ek olarak, üçüncü taraf analizleri, günlük dosyası bilgileri ve cihaz tanımlayıcıları ve bir hesap oluşturmak için kullanılan kişisel bilgiler de dâhil olmak üzere kullanıcının akıllı telefonundan toplanan ek verileri de almaktadır" dedi. "7 günlük ücretsiz deneme sürümünü kullanıp indiren ve üretilen fotoğraflarını sosyal medyada paylaşanlar adeta bir akım oluşturdu" diyen Kırık, şöyle devam etti:

"Instagram başta olmak üzere paylaşım rekorları kıran bu tip uygulamalar sanıldığı kadar masum olmayabilir. Uygulama yüz verilerinizi işledikten sonra 24 saat içinde toplar, saklar ve otomatik olarak siler. Sihirli avatarlar kullanıyorsanız, AI sonuçları oluşturulduktan sonra fotoğraflar otomatik olarak silinir açıklaması yer alsa da riskin var olduğu göz ardı etmemek gerekmektedir."

Teknoloji