Instagram araştırdı: "Sosyal medya gençlerde anksiyete ve depresyona neden oluyor"

Instagram araştırdı: "Sosyal medya gençlerde anksiyete ve depresyona neden oluyor"
Facebook'un sahibi olduğu Instagram'ın şirket içinde yaptırdığı ve sosyal medyanın gençlerin psikolojisini ve beden algısını olumsuz etkilediğini gösteren araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmadığı ortaya çıktı.

ABD'de yayımlanan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, gizli tutulan araştırma sonuçları Instagram'ın gençlerde anksiyete ve depresyon düzeyini artırdığını gösteriyor.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre Instagram'a tepki gösteren bazı kuruluşlar ve siyasetçiler, şirketin kârı her şeyin önüne koyarak kasten bu bulguları gizlediğini söylüyor.

Şirket ise, yaptırdıkları araştırmaların "karmaşık ve zor meseleleri anlamaya çalışma konusundaki bağlılıklarını" gösterdiğini savunuyor. WSJ'nin haberinde yer alan ve Facebook'un yalanlamadığı iddialar şöyle:

  • 2019'da yapılan bir araştırmanın raporuna ait slaytta "Üç genç kızdan birinin olumsuz beden algısını daha da kötüleştiriyoruz" denildi
  • Bir başka slayta göre, gençler, yaşadığı anksiyete ve depresyonun şiddetlenmesinden Instagram'ı sorumlu tuttu
  • 2020'de yapılan araştırmaya katılan genç kızların yüzde 32'si bedenleriyle ilgili olumsuz duygular içinde olduklarını ve Instagram'ın daha kötü hissetmelerine neden olduğunu söyledi
  • İngiltere'de gençlerin yüzde 13'ü, ABD'de yüzde 6'sı Instagram yüzünden kendilerini öldürme isteği duyduklarını belirtti
  • Instagram geçtiğimiz yıllarda bu konuda birçok internet anketi, odak grubu araştırması ve günce çalışması yaptırdı

Instagram ise, WSJ'nin haberindeki iddialara, yaptırdıkları araştırmaları savunan uzun bir blog yazısı ile yanıt verdi.

WSJ'nin yalnızca "sınırlı bir dizi bulguya odaklanarak" ve "olumsuz" bir bakış açısıyla haberi yazdığı, meseleninse çok daha karmaşık olduğu belirtilen yazıda, şu ifadeler yer aldı:

"Zorbalık, intihar, kendine zarar verme ve yeme bozuklukları gibi konularda Instagram'ı herkes için daha güvenli bir yer haline getirmek amacıyla kapsamlı çalışmalar yaptık.

"Yaptığımız araştırmalar ve uzmanlardan aldığımız geri bildirimler doğrultusunda insanların kendilerini zorbalıktan koruyabilecekleri özellikler geliştirdik. Herkese 'beğeni' sayılarını gizleme seçeneği sunduk ve yerel destek kuruluşları üzerinden insanlarla iletişimde olmayı sürdürdük."

Öte yandan şirket, araştırmalarıyla ilgili gelecekte daha şeffaf davranacaklarını kaydetti.

İngiltere'de çocukların zorbalıktan korunması için çalışan NSPCC isimli kuruluştan Andy Burrows, Instagram'ı "var olan kanıtlara kayıtsız kalmakla" suçladı.

Dünya