İnternetteki emlak fiyatlarına düzenleme

İnternetteki emlak fiyatlarına düzenleme
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), internet sitelerindeki emlak ilanlarında usulsüzlük ve manipülasyon yapılmasını engelleme amaçlı yeni bir düzenleme açıkladı.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), yeni bir düzenlemeyle internet sitelerindeki emlak ilanlarında usulsüzlük yapılmasının önüne geçmeyi hedefliyor. Vergi usul kanunu ile sosyal medya başta olmak üzere web portalları üzerinden yapılacak taşınır, taşınmaz ile mal ve hizmetlerin alınması, satılması ve kiralanması işlemleri artık GİB'e aylık olarak bildirilecek.

İktidara yakın Türkiye gazetesinin "Konutta balon patlıyor" başlığıyla duyurduğu habere göre, düzenleme, emlak piyasasında manipülasyon yoluyla konut fiyatlarını yükselten kişilerin engellenmesini hedefliyor.

NASIL İŞLEYECEK?

Habere göre düzenleme şöyle işleyecek: Örneğin fiyatı 5 milyon liraya internet üzerinden satışa sunulan bir konut vergi ve harçların çok çıkması sebebiyle 2 milyon lira olarak gösteriliyor. İlan sitesi, söz konusu konutun satışının 5 milyon liradan olduğunu GİB'e bildirecek. Tapu da bu satışın 2 milyon lira olarak tescil edildiğini bildirecek.

Gelir İdaresi, aradaki fark kadar alıcı ve satıcıya harç matrah farkı çıkaracak ve Vergi Ziyaı Cezası ile tahsilini yapacak. Satıcı açısından ise 5 yıllık süreyi doldurup doldurmadığına bakıp ona da ayrıyeten matrah farkı ve vergi kaybı cezası kesilecek. Aynı şekilde bu satışa aracılık eden emlakçı varsa ve faturasını da kesmediyse ona da para ceza uygulanacak.

'SAHTE İLANLARLA MANİPÜLASONU ÖNLEYEBİLİR'

Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, söz konusu düzenlemenin özellikle sahte ilanlar ile gerçek değerleri manipüle eden fırsatçılara geçit verilmeyeceğini ve bu sayede vatandaşların mağduriyetinin en aza indirilebileceğini söyledi. Aydemir, “Emlak piyasaları son birkaç yıldır ne yazık ki ciddi bir belirsizlik ve fiyat dengesizliği ile mücadele içindeydi. Bu belirsizlik ve fiyat politikalarındaki tutarsızlık sebebiyle başta vatandaşlarımız olmak üzere tüm kesimlerin mağduriyeti söz konusuydu. Ancak yeni yapılan düzenleme ile bu sorunların uzun vadede önüne geçileceğini düşünüyoruz” dedi.

Gündem