İPA, ‘emeklilerin yaşam krizini’ hesapladı: İki emekli maaşı İstanbul’da bir ev kirasına yetmiyor

İPA, ‘emeklilerin yaşam krizini’ hesapladı: İki emekli maaşı İstanbul’da bir ev kirasına yetmiyor
İPA, araştırmasında “Dört kişilik bir haneye iki adet en düşük emekli aylığı girse bile, İstanbul'da Yaşam Maliyeti Raporumuzda hesaplanan 38.828 TL'lik aylık geçim maliyetini karşılamakta yetersiz kalıyor” dedi.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), Türkiye’de emeklilerin yaşadığı yoksulluğa dair çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Emekliler, asgari ücretin çok altında ücret alırken, iki emekli maaşı İstanbul’da bir ev kirasına yetmiyor.

İPA, sosyal medya hesabından “Türkiye'de Emeklilerin Yaşam Krizi” başlığıyla şu paylaşımı yaptı:

“Milyonlarca çalışanın yıllar boyu emek vererek ve sigorta primlerini günü gününe yatırarak kazandığı emeklilik hakkının getirisi geçtiğimiz yıllar boyunca keskin bir düşüş yaşadı. Günümüz Türk emeklilik sisteminde, en düşük emekli maaşı asgari ücret eşiğinin bir hayli gerisinde kaldı.

Videolu incelememiz somut bir gerçeği ortaya koyuyor: Dört kişilik bir haneye iki adet en düşük emekli aylığı girse bile, İstanbul'da Yaşam Maliyeti Raporumuzda hesaplanan 38.828 TL'lik aylık geçim maliyetini karşılamakta yetersiz kalıyor.”

Araştırmada 2001'den günümüze emekli maaşının asgari ücrete oranı da hesaplandı. 2002 yılında asgari ücret karşısında sert düşüş yaşayan emekli maaşı, yıllar içerisinde zaman zaman yükselip düşerken, 2017 yılından itibaren asgari ücretin altında kalıyor.

İki emekli maaşı bir ev kiralayamıyor

Emekli maaşlarının İstanbul'da konut kiralarını karşılama oranının da her sene azaldığını belirten İPA, “Temmuz 2023 itibariyle iki en düşük emekli maaşı kazanan bir ailenin bile İstanbul'da ortalama bir daire kirasını karşılayamadığı görülüyor” dedi.

Araştırmaya göre, emekli maaşının 2010'dan günümüze dolar karşısında da eridiği görülüyor. İPA, “Buna ek olarak doların yaşadığı 13 yıllık enflasyon da hesaba katılırsa en düşük emekli maaşının alım gücünün düşüşündeki ciddiyet daha iyi anlaşılacaktır” dedi. (Kısa Dalga)

Ekonomi