Irak devlet medyası: Mukteda Sadr açlık grevi yapacak

Irak devlet medyası: Mukteda Sadr açlık grevi yapacak
Irak devlet ajansı ve devlet televizyonu, siyasetten çekilme kararı alan Şii lider Mukteda Sadr'ın ülkedeki şiddet ve silah kullanımı son bulana dek açlık grevi yapacağını duyurdu.

Irak'ta siyasetten çekilme kararı alan Şii lider Mukteda Sadr'ın, açlık grevine başladığı belirtildi. Irak devlet ajansı INA ve devlet televizyonunun haberine göre Sadr, ülkedeki şiddet ve silah kullanımı son bulana dek açlık grevi yapma kararı aldı.

Sadr'ın ofisinden henüz resmi açıklama yapılmadı.

Sadr'ın aylar süren siyasi belirsizlikten sonra siyasetten çekilme kararı alması sonrasında binlerce destekçisi isyan etti. Protestocular hükümet sarayını basmış, rakip gruplarla çıkan çatışmalarda en az 12 kişi öldü, 270 kişi yaralandı.

Sadr taraftarları, Yeşil Bölge olarak bilinen yüksek güvenlikli bölgede Başbakanlık ofisinin de içinde bulunduğu hükümet sarayını bastı, Irak silahlı kuvvetlerinin göstericileri binadan çıkarmak için ateş açtığı ve göz yaşartıcı gaz kullandığı belirtildi.

SADR ERKEN SEÇİM TALEP EDİYORDU

Ülkede bir ay önce de Sadr destekçilerinin parlamento binasını basmasıyla olaylar tırmanmıştı. Sadr hareketi, geçen yıl Ekim ayında düzenlenen genel seçimlerde Meclis'te en fazla sandalyeyi elde eden grup olmasına rağmen hükümeti kuracak çoğunluğu sağlayamamıştı.

Haziran ayında diğer Şii gruplarla müzakereyi reddeden Sadr'ın çağrısı üzerine Sadr grubuna bağlı tüm milletvekilleri istifa etmiş, Sadr'ın Başbakan adayı Muhammed Cafer es-Sadr da adaylıktan çekildiğini duyurmuştu. Irak siyasetinde ABD ve İran etkisine karşı çıkarak ülkede büyük destek toplayan Sadr, erken seçime gidilmesini ve meclisin lağvedilmesini talep ediyordu. Şii lider, 2003'teki ABD işgalinden bu yana ülkede hiçbir iktidarın kalıcı olamadığını savunuyor. (Kısa Dalga)

Dünya