Irak’ta Covid-19 hastanesinde yangın: 82 ölü

Irak’ta Covid-19 hastanesinde yangın: 82 ölü
Bağdat’ta Covid-19 hastalarının tedavi gördüğü hastanede oksijen tankının patlaması sonucunda çıkan yangında 82 kişi öldü, ülkede 3 günlük yas ilan edildi. Yangının ardından Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, Sağlık Bakanı görevden aldı.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta Covid-19 hastalarının tedavi gördüğü hastanede çıkan yangında ölü sayısı 82’e yükseldi, ülkede 3 günlük yas ilan edildi.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta Covid-19 hastalarının tedavi gördüğü hastanede çıkan yangının ardından Sağlık Bakanı görevden alındı.  

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, yaptığı açıklamada, Bağdat hastanesinde çıkan yangının ardından Sağlık Bakanı Hasan el-Tamimi'yi görevden aldığını ve soruşturmaya sevk ettiğini belirtti.  

Irak Başbakanı, Bağdat Valisi Muhammed Caber ve hastanenin bulunduğu El Rusafa bölgesindeki Bağdat Sağlık Departmanı Genel Müdürü'nün de sorgulanacağını kaydetti.  

Irak İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ali el Bayati, İbn el Hatip hastanesinde çıkan yangında 28’i solunum cihazına bağlı 82 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti.

 Daha önce yapılan açıklamada, kontrol altına alınan yangında 23 kişinin öldüğü, hastanedeki 120 kişiden 90'ının kurtarıldığı belirtilmişti. 

Irak Başbakanı Mustafa el Kazimi, ülkede 3 günlük yas ilan ederken, kazayla ilgili soruşturmanın 24 saat içinde sonuçlandırılmasını istedi ve hastane müdürü ve bazı yetkilileri görevden aldı. 

Kazimi, “trajik kaza” olarak değerlendirdiği olayla ilgili acilen soruşturma başlatılmasını isterken Irak İnsan Hakları Komisyonu yangını, “Kendilerini sağlık bakanlığının ellerine teslim etmiş, Covid-19 nedeniyle bitkin haldeki hastalara karşı işlenen bir suç” olarak nitelendirmişti.

Olay, sosyal medyada Sağlık Bakanı Hasan Temimi istifaya çağırıldığı tepkilere neden olmuştu.

Parlamentodan yapılan açıklamada da yarınki oturumun bu trajediye ayrılacağı kaydedildi. 

Hastane kaynakları, güvenlik önlemleri alınmadan saklanan oksijen tüplerinin patlamasının yol açtığı yangının 30 ağır Covid-19 hastasının ve yakınlarının bulunduğu katta başladığını, alevlerin diğer katları da sardığını söyledi. 

Halkın da çalışmalarına destek verdiği kurtarma ekipleri, hastanede yangınlara karşı koruma sisteminin bulunmadığını, çoğu hastanın solunum cihazından ayrılmak zorunda kaldığı için yaşamını yitirdiğini, diğerlerinin ise dumandan zehirlendiğini açıkladı. 

Öte yanda,  Irak’taki BM misyonu yazılı açıklamasında, bu “son derece trajik olaydan ötürü şaşkın ve üzgün olduklarını” bildirdi. 

Irak’ta hastaneler, savaş, ihmal ve yolsuzlukla geçen yılların getirdiği sıkıntıların yanı sıra Covid-19 salgının yol açtığı zorluklarla da boğuşuyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, salgının başlamasından bu yana ülkede 1 milyon 25 bin 288 Covid-19 vakasına rastlandı, 15 bin 217 kişi yaşamını yitirdi. 

Ülkede aşı kampanyası geçen ay başlatıldı. Çoğu Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı'ndan (COVAX) olmak üzere yaklaşık 650 bin doz aşı alındı. (AJANSBİZİM)

Sağlık