Irak'ta siyasi kriz: Sadr parlamentodan çekildi, Barzani 'Saygı duyuyoruz' dedi

Irak'ta siyasi kriz: Sadr parlamentodan çekildi, Barzani 'Saygı duyuyoruz' dedi
Irak'ta ekim ayındaki seçimlerden beri devam eden siyasi krizde yeni bir perde açıldı. Parlamentoda çoğunluğu oluşturan Sadr Grubu toplu istifa kararı aldı. Sadr'ın siyasi müttefiki Mesud Barzani'den "Saygı duyuyoruz" açıklaması geldi.

Komşu Irak'ta ekim ayındaki parlamento seçimlerinden bu yana devam eden siyasi kriz derinleşiyor. Partiler arasındaki anlaşmazlık nedeniyle aylardır cumhurbaşkanı seçilmemesi ve hükümet kurulamaması sonrasında, Şii lider Mukteda Sadr'a bağlı olan ve mecliste çoğunluğu bulunan Sadr grubu parlamentodan çekildi.

Irak'ta Ekim 2021’de yapılan genel seçimlerde, Sadr’ın grubu 329 sandalyeli parlamentoda 73 sandalyeyle çoğunluğu kazanmıştı. Sadr, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve parlamentodaki Sünni çatı kuruluş Egemenlik Koalisyonu ile hükümeti oluşturmak için 'Vatanı Kurtarma İttifakı' adıyla üçlü bir ittifak kurmuştu. Ancak İran yanlısı Şii kanatla anlaşmazlık sonucunda hükümet kurulamamış ve cumhurbaşkanı seçilememişti.

Sadr ise dün kendisine bağlı hareketin Parlamento Grup Başkanı Hasan Azeri’ye mektup göndererek vekillere istifa çağrısı yaptı. Sadr mektubunda, bu süreçte görev alan milletvekilleri ile KDP ve Sünni Egemenlik Koalisyonu’na teşekkür etti.

Sadr'ın çekilme kararının ardından, aynı ittifakta yer aldığı KDP'nin lideri Mesud Barzani'den açıklama geldi. Barzani, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Sadr’ın kararına saygı duyuyoruz ve bundan sonraki gelişmeleri takip edeceğiz” dedi. (Kısa Dalga)

* Fotoğraf Irak basınından alınmıştır.

Dünya