Irak'tan Türkiye'ye suçlamalar sürüyor: 'Özür ve tazminat istiyoruz'

Irak'tan Türkiye'ye suçlamalar sürüyor: 'Özür ve tazminat istiyoruz'
Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Zaho'da sivillerin hedef alındığı saldırıda ölenlerin sayısının dokuza yükseldiğini açıkladı. Zaho'ya giden Hüseyin, Türkiye'yi suçladı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Duhok vilayetinin Zaho ilçesinde dün düzenlenen havan topu saldırısında sivillerin hedef alınmasının yankıları sürüyor. Türkiye Iraklı yetkililerden gelen suçlamaları ve sorumluluğu reddederken, Bağdat'tan Ankara'ya yeni bir çağrı geldi.

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin talimatı ile Zaho'ya gidip incelemelerde bulunan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, ölü sayısının dokuza yükseldiğini açıklayarak "Türkiye, Irak'taki askeri operasyonlarını durdurmalı, Irak halkından özür dilemeli, şehit ve yaralıların ailelerine tazminat ödemelidir" dedi.

Rudaw sitesinin aktardığına göre Hüseyin, "Bu trajik olaydan dolayı şehit düşenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz. Bu, Irak halkına karşı ciddi ve açık bir suçtur. Bu huzurlu turizm köyü Türk topçusu tarafından bombalandı. Köy dört top mermisi ile hedef alındı. Saldırıda dokuz vatandaşımız şehit oldu, aralarında çocukların da bulunduğu 31 kişi de yaralandı” dedi.

'IRAK HALKINDAN ÖZÜR DİLENMELİ'

“Türkiye ve PKK kendi iç çekişme ve çatışmalarını Kürdistan Bölgesi topraklarına taşıyor” diyen Hüseyin, “Türkiye, Irak'taki askeri operasyonlarını durdurmalı, Irak halkından özür dilemeli, şehit ve yaralıların ailelerine tazminat ödemeli ve tazmin etmelidir" ifadelerini kullandı.

'HUZUR İÇİNDEKİ BİR KÖYÜ BOMBALAMAK MEŞRU MÜDAFAA DEĞİL'

Hüseyin, Türkiye’nin Irak'taki askeri operasyonlarının durdurulması için tüm diplomatik yollara başvuracağını söyleyerek, "Meşru müdafaa konusu hukuki bir görev ve uluslararası hukukun bir parçasıdır. Türk hükümeti ve Türk ordusu kendilerini savunacaklarını söylüyor. Ancak huzur içinde bir köyü bombalayıp sivilleri ve turistleri öldürmek meşru müdafaa değil” diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN İÇ ÇATIŞMASI IRAK'A İHRAÇ EDİLDİ'

Hüseyin, Türkiye ile Irak’ın tarihi, coğrafi ve ekonomik ilişkileri olduğunu hatırlatarak, “Türkiye ile Irak arasındaki sorunları çözmek için her zaman diyalog yolunu esas aldık. Irak topraklarında askeri operasyonların devam etmesi kabul edilemez. Askeri operasyonlar ve Türk ordusu ile PKK arasındaki çatışma temelde bir iç çatışmadır, Irak Kürdistanı ve Irak'a ihraç edilmiştir. Sonuçları ise Irak halkı için bir felakettir" dedi.

Dünya