İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan Şam'da konuştu: Türkiye'nin Suriye'ye harekâtına karşıyız

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan Şam'da konuştu: Türkiye'nin Suriye'ye harekâtına karşıyız
Türkiye'nin ardından Suriye'yi ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Türkiye’nin güvenlik meselelerdeki endişelerini çok iyi anlıyoruz ve herhangi bir açıklamayla yapılan her türlü askeri eyleme şiddetle karşıyız" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Türkiye'nin Suriye'ye olası askeri harekâtına karşı olduklarını söyledi. Geçtiğimiz hafta başında Türkiye'yi ziyaret ettikten sonra Suriye'nin başkenti Şam'a giden İranlı bakan, "Herhangi bir açıklamayla yapılan her türlü askeri eyleme karşıyız" ifadelerini kullandı.

'DİPLOMASİ İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ'

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın aktardığına göre Abdullahiyan, Şam’a vardıktan hemen sonra düzenlenen basın toplantısında konuştu. Abdullahiyan, "Türkiye’nin güvenlik meselelerdeki endişelerini çok iyi anlıyoruz ve herhangi bir açıklamayla yapılan her türlü askeri eyleme şiddetle karşıyız. Türkiye ve Suriye arasındaki yanlış anlaşılmaların çözülmesi için diplomasi ve politik diyalog yolundan çaba sarf ediyoruz" dedi.

'ESAD'IN TAHRAN ZİYARETİ DÖNÜM NOKTASIYDI'

Abdullahiyan, Beşar Esad'ın geçtiğimiz ay yaptığı İran ziyareti hakkında da, "Suriye Cumhurbaşkanı’nın geçtiğimiz günlerdeki Tahran ziyareti iki ülkenin ilişkilerinde bir dönüm noktası sayılıyor" diyerek şöyle devam etti: "Söz konusu ziyarette iki ülke arasında ekonomik ve ticari farklı alanlar başta olmak üzere ikili işbirliğinde yeni bir aşamaya girdik. Bugün değerli Mekidaşım Faysal el-Mikdad ile iki ülke ilişkilerinin son durumunu değerlendirmek için çok iyi bir fırsat."

İSRAİL'E TEPKİ: KINIYORUZ

İran Dışişleri Bakanı, İsrail'in İran varlığını gerekçe göstererek Suriye topraklarına düzenlediği hava saldırılarını da kınadı. "Siyonist İsrail rejiminin eylemlerini ve bu rejimin Suriye’nin toprak bütünlüğüne yaptığı saldırıları şiddetle kınıyoruz" diyen Abdullahiyan, "Suriye milleti ve direnişine karşı uygulanan yaptırımların yanı sıra Siyonistler de Suriye’de istikrarı hedef alıp Suriye milletinin sorunlarını artırmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

* Fotoğraf IRNA ajansından alınmıştır.

Dünya