İran: Mahsa Jîna Amini protestolarında 200'den fazla kişi öldü

İran: Mahsa Jîna Amini protestolarında 200'den fazla kişi öldü
Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu, 29 Kasım'daki açıklamasında, 448 protestocunun öldüğünü bildirmişti.

İran İçişleri Bakanlığı'na bağlı olan Güvenlik Konseyi, 22 yaşındaki Mahsa Jîna Amini'nin ahlak polisi tarafından darp edildikten sonra 16 Eylül'de hayatını kaybetmesinin ardından başlayan ve iki buçuk aydır devam eden protestolarla ilgili bir açıklama yayınladı.

Duvar’ın AA’dan aktardığın habere göre, açıklamada polisin doğrudan hiçbir eyleminin Mahsa Amini'nin ölümüne yol açmadığı, genç kadının ölümünün karışıklık için bahane olarak kullanıldığı iddia edildi.

Protestolar sırasında güvenlik güçlerinin de aralarında olduğu 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, ancak yaşamını yitiren sivillerden bazılarının "silahlı muhalif gruplar" tarafından öldürüldüğü ileri sürüldü.

Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, 29 Kasım'daki bir konuşmasında, protestolarda güvenlik güçlerinin de aralarında olduğu 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini söylemişti.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu (IHR) ise 29 Kasım'da yayımladığı raporda, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 448 protestocunun öldüğünü bildirmişti.

Dünya