İran'da 3 protestocuya daha idam kararı

İran'da 3 protestocuya daha idam kararı
İran’da Mahsa Amini protestolarında tutuklanan üç kişi daha ölüm cezasına çarptırıldı.

İran'da Mahsa Amini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alınırken ölmesi üzerine patlak veren protestolar sırasında Kuran yaktığı iddia edilen ve ağır psikolojik rahatsızlığı olduğu belirtilen Cevad Ruhi, işkence altında verdiği ifadeye dayanılarak idama mahkum edildi. Ruhi ile birlikte tutuklanan 17 ve 19 yaşlarındaki iki genç için de 'Allah'a karşı savaşmak' suçundan idam cezası verildi. Aynı gün 17 yaşındaki eşini başını keserek öldüren Sacid Haydari ise sekiz yıl hapis cezası aldı.

Artı Gerçek'in haberine göre, Cevad Ruhi, Mazenderan eyaletine bağlı Novşehr kentinde Mahsa Amini protestoları sırasında yanında bulunan iki kişiyle birlikte bir karakola girerek aralarında bir Kuran'ın da bulunduğu eşyaları yakmakla suçlanıyordu. Türkiye merkezli bir danışmanlık ve hukuk eğitimi merkezi olan Dadban, Ruhi'nin tutukluluğunun ilk günlerinde işkence gördüğünü ve itirafçı olmaya zorlandığını belirtti.

İşkence sebebiyle artık konuşamadığı ve yürüyemediği belirtilen Ruhi'nin olaya karıştığına dair 'itirafından' başka hiçbir kanıt bulunmadığı belirtildi. Ruhi ile birlikte karakolu yaktığı iddia edilen 19 yaşındaki Mehdi Mohammadifad ve 18 yaşındaki Arshia Takdastan hakkında da idam kararı verildi.

Diğer vakada ise geçen yıl ülkenin Ahvaz kentinde 17 yaşındaki Mona Haydari'yi başını keserek öldürdükten sonra, sokakta kadının kafasını taşırken çekilen görüntüleri infial yaratan Sacid Haydari'ye sekiz yıl iki ay hapis cezası verildi.

Kararı veren mahkemenin sözcüsü Mesud Setayeshi, 12 yaşında 'evlendirildiği' Haydari'den boşanmak isteyen ancak adamın bu talebini reddetmesi ve şiddet görmesi üzerine Türkiye'ye kaçan Mona'nın ailesinin Sacid Haydari'yi 'affetmesi' nedeniyle cezada indirime gidildiğini açıkladı. Geçen şubatta, öldürülmesinden birkaç gün önce İran'a dönen Mona Haydari'nin ailesinden, 'güvende olacağına dair güvence aldığı' belirtiliyor. Mahkeme sözcüsü Setayeshi, dün gazetecilere verdiği demeçte Sacid Haydari'nin cinayetten yedi buçuk yıl ve Mona'ya şiddet uyguladığı için de sekiz ay hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı.

Oslo merkezli İran İnsan Hakları Örgütü, İran'da en az 109 protestocunun şu anda infaz, ölüm cezası veya hapis cezası alma riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Örgüt, çoğu aileye sessiz kalması için baskı yapıldığı için gerçek sayının çok daha yüksek olduğuna inanıldığını duyurdu. (Kısa Dalga)

Dünya