İran'da Mahsa Amini protestosu: Polis protestocu bir kadına cinsel tacizde bulundu

İran'da Mahsa Amini protestosu: Polis protestocu bir kadına cinsel tacizde bulundu
İran'da, Mahsa Amini'nin 'ahlak polisinin' gözetimi altındayken hayatını kaybetmesinin ardından hükümet karşıtı protestolar bir aydır devam ediyor. Protestolar sırasında Tahran'da bir kadın protestocuya polisin cinsel tacizde bulunduğu görüntüler ülkede yoğun tepkilere neden oldu.

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesiyle başlayan halk hareketi hız kesmeden devam ediyor.

Protestolar sırasında bir polisin Tahran'da bir kadın protestocuya cinsel saldırıda bulunduğu öne sürülen ve sosyal medyada viral olan görüntüler tepkilere neden oldu.

euronews'in haberine göre, çarşamba günü başkentin Arjantin Meydanı'nda düzenlenen bir protesto sırasında kaydedilen görüntülerde, protestocular ve çevik kuvvet polisleriyle dolu bir caddede bir kadının şiddet kullanılarak gözaltına alındığı ve bir motosiklete doğru götürüldüğü görülüyor.

Kadının etrafı dört silahlı çevik kuvvet mensubu tarafından sarılıyor ve içlerinden birinin kadını kalçasından tuttuğu görülüyor.

Görüntülerde kadının daha sonra yere yığıldığı gözleniyor.

Tahran polisi olaydan haberdar olduklarını ve soruşturma başlatıldığını belirtti.

Yetkililer, yoldan geçen sürücülerin polise tepki için korna çalmaya başlamasının ardından kaçmayı başaran bu kadının "ayaklanmaları teşvik ettiğini" iddia etti.

Tacizle suçlanan polis memuruna ne olduğuna dair ayrıntılı bilgi verilmedi ancak "psikolojik savaş taktikleri kullanan düşmanların halkı endişelendirmeye ve şiddete teşvik etmeye çalıştığı" iddia edildi.

Adının açıklanmasını istemeyen Tahranlı bir kadın protestocu, polis memurlarının söz konusu davranışlarının "çevik kuvvet polisi için çok normal" olduğunu söyledi.

"Bunu kabul etmiyorlar ama ben sokaklarda böyle pek çok sahne gördüm." diyen kadın, "Birkaç gece önce de arkadaşımı boynundan tutup bir polis arabasına ittiler" diye konuştu.

Aynı kadın, son görüntüler karşısında şok olmadığını söyleyerek, "Bu, burada her gün yaşanan birçok olaydan sadece biri. Bu sefer sadece kayda alındı" sözleriyle bu durumun yaygın olduğunu aktardı.

Kerec kentinden bir başka kadın protestocu da "Kadınlar dışarı çıkmasın diye bunu kasıtlı olarak yapıyorlar ama başaramayacaklar. Ne kadar çok vahşete tanık olursak o kadar çok sokağa çıkacağız. Kadınlar artık baskı rejimi altında yaşamak istemiyor" dedi.

Kerecli protestocu kadın şöyle devam etti:

"Kadınlar rejim güçleri tarafından her gün bu tür tacizlere maruz kalıyor. Bugünlerde sokaklarda olmamızın nedeni de bu. İran'da kadınlara karşı topyekun bir savaş sürüyor ve kızlarımızın özgürlüğü için mücadele etmeliyiz. Onlar (yetkililer) bu kez çok korkuyorlar çünkü protestocuların çoğu kadın. Bu daha önce hiç karşılaşmadıkları bir şey."

İran'da bir aydır devam eden dini yönetim karşıtı protestolarda 23'ü çocuk olmak üzere 200'ün üzerinde kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Dünya