İran’da protestolar 13. gününde! Gözaltı sayısı 2 bini aştı

İran’da protestolar 13. gününde! Gözaltı sayısı 2 bini aştı
İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar 12. gününe girdi. İran’ın Loristan Başsavcısı Muhammed Rezm, gösteriler nedeniyle 120 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Toplam gözaltı sayısının 2 binin üstünde olduğu tahmin ediliyor.

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini, başörtü kurallarına uymadığı gerekçesiyle ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alındı. Amini gözaltına alındıktan birkaç gün sonra hayatını kaybetti. Amini’nin ölümü ‘kalp rahatsızlığı’ olarak açıklanırken ailesi genç kadının herhangi bir hastalığı olmadığını söyledi. Amini’nin ahlak polisi tarafından dövüldüğü ve işkenceye maruz kaldığı, bu nedenle komaya girdiği öne sürüldü.

Amini’nin 17 Eylül’de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında Tahran ve ülkenin batısındaki kentlerde gösteriler başladı. Gösterilerde 41 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Yüzlerce kişi ise gözaltına alındı.

İranlı kadınlara dünyanın dört bir yanından destek geldi. Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede destek amaçlı protestolar düzenlendi.

LORİSTAN’DA 120 GÖZALTI

İran resmi ajansı İRNA’ya göre, Loristan Başsavcısı Muhammed Rezm, son gösteriler nedeniyle şehirde 120 kişinin gözaltına alındığını, bu kişilere yönelik birçok suçlamanın bulunduğunu ve kanunun öngördüğü cezaları alacaklarını belirtti.

Olaylar devam ederken güvenlik güçleri yargının talimatıyla, protestolara katılan ve “kamu güvenliğini tehlikeye atan” göstericilere yönelik tutuklama dalgası başlatmış, bu kapsamda Gilan’da 739, Mazenderan’da 450, İlam’da 180 kişinin gözaltına alındığı açıklanmıştı.

Tahran Üniversitesi Öğrenci Birliği en az 30 öğrencinin, Tahran Gazeteciler Sendikası ise 10 gazetecinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

Toplam gözaltı sayısının 2 binin üstünde olduğu tahmin ediliyor.

Dünya