İran'da protestolarla ilgili ilk idam gerçekleşti

İran'da protestolarla ilgili ilk idam gerçekleşti
İran'da Mahsa Amini'nin ölümü sonrası başlayan protestolarla ilk idam cezası infaz edildi. İran basını bir güvenlik görevlisini bıçakla yaraladığı iddia edilen kişinin idam edildiğini duyurdu.

İran, 22 yaşındaki Jîna Mahsa Amini'nin "ahlak polisi" tarafından gözaltına alındığı sırada ölmesinin ardından yaklaşık üç aydır devam eden rejim karşıtı eylemlerle ilgili verdiği idam cezalarından ilkini infaz etti.

Artı Gerçek’in, yarı resmi Tesnim haber ajansından aktardığına göre, bir güvenlik görevlisini bıçakla yaraladığı ve Tahran'da bir sokağı kapattığı iddia edilen Mohsen Shekari bugün idam edildi.

Tesnim ayrıca İran Yüksek Mahkemesi'nin sanığın yaptığı temyizin reddedildiğini ve zanlının "Allah'a karşı savaş (Muharebe)" suçundan idam edilmesini onayladığını duyurdu.

11 kişi idam cezasına çarptırıldı

İran'da eylemler nedeniyle en az 11 kişi idam cezasına çarptırılmıştı. Pazartesi günü İran Devrim Muhafızları Ordusu yargıyı sert duruşundan ötürü övmüş ve "ulusun ve İslam'ın güvenliğine karşı suçlarla" suçlanan sanıklar hakkında hızlı ve kararlı kararlar vermeye teşvik etmişti.

Yargı sözcüsü Masud Sitayişi, salı günü yaptığı açıklamada, Besic (gönüllü milisler) üyesi Ruhullah Acemiyan'ın öldürülmesiyle ilgili suçlanan beş kişinin idam cezasına çarptırıldığını ve temyiz yolunun açık olduğunu açıklamıştı.

Dünya