İran'da siyasi tutukluların kaldığı cezaevinde yangın

İran'da siyasi tutukluların kaldığı cezaevinde yangın
İran’da siyasi tutuklu ve protestocuların gönderildiği, tutuklulara kötü muamele yapılmasıyla bilinen Evin Cezaevi’nde yangın çıktı.

Mahsa Amini’nin gözaltında ölmesinin ardından başlayan protestolarda yüzlerce kişi tutuklanmıştı. Bu kişilerin de bulunduğu Evin Cezaevi’nde dün yangın çıktı.

Siyasi tutuklu sayısının fazla olduğu hapishanede elbise deposunun ateşe verildiği belirtildi, sosyal medyada yangının yanı sıra, silah ve patlama seslerinin yer aldığı görüntüler paylaşıldı.

Ancak İran'ın resmi ajansı IRNA'da yer alan habere göre, Evin Hapishanesi'nde adi suçluların bulunduğu bölümde tutuklular ile gardiyanlar arasında çıkan çatışmada 8 kişi yaralandı. Hükümet karşıtı izleme grubu 1500tasvir’in paylaştığı görüntülerde, protestolarda en çok kullanılan sloganlardan “diktatöre ölüm” sloganı da arka planda duyuluyor.

Bu cezaevinde yaşananlar uzun zamandır insan hakları örgütleri tarafından eleştiriliyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre cezaevi idaresi tutukluları işkenceyle tehdit ediyor, süresiz tutukluluk ihtimaliyle göz korkutuyor, uzun sorgulama süreleri uyguluyor ve tutuklulara yeterli sağlık hizmetine erişim hakkı vermiyor.

Geçen yıl Ağustos ayında Adalet-i Ali (Ali’nin Adaleti) adlı bir hacker grubu, cezaevinin güvenlik kamerası görüntülerini yayınlamış, görüntülerde gardiyanların tutukluları darp ettiği ve kötü muameleye maruz bıraktığı yer almıştı.

Dünya