İranlı oyuncu Terane Alidusti 'şartlı tahliyeyle' serbest bırakıldı

İranlı oyuncu Terane Alidusti 'şartlı tahliyeyle' serbest bırakıldı
İran'da Mahsa Amini protestolarıyla ilgili gözaltına alınan oyuncu Terane Alidusti serbest bırakıldı.

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protestoları 'kışkırttığı' iddiasıyla gözaltına alınan oyuncu Terane Alidusti, serbest bırakıldı.

İranlı oyuncunun avukatı, sabah saatlerinde, sanatçının "senet karşılığı"nda şartlı tahliyeyle serbest bırakılacağını açıklamıştı.

Alidusti 17 Aralık'ta "rejim karşıtı gösterilere destek vermek", "doğru olmayan içerikler paylaşmak" ve "eylemleri kışkırtmak" suçlamalarıyla gözaltına alınmıştı.

Ne olmuştu?

İran'da ülke çapındaki hükümet karşıtı gösterilerle ilgili sosyal medyadan desteğini ifade etmekten çekinmeyen ünlü sinema oyuncusu Taraneh Alidoosti gözaltına alındı.

İran'daki protestolar sırasında Instagram hesabından başörtüsüz fotoğraflarında Kürtçe destek mesajları yazan Alidoosti, özellikle 8 Aralık'ta protestolar nedeniyle idam edilen ilk kişi olan Muhsin Şikari'nin asılmasının ardından verdiği tepkiyle dikkat çekti.

38 yaşındaki aktris "Bu kan banyosunu tepki vermeden izleyen her uluslararası örgüt insanlık adına bir utançtır" ifadelerini kullanmıştı.

2017'de Oscar Ödülleri'nde 'Yabancı Dilde En İyi Film' ödülünü kazanan "The Salesman" filminde rol alan reform yanlısı sanatçı, kasım ayında da insan haklarını savunmak için ülkesinde kalma sözü vermiş ve protesto gösterilerinde öldürülen ya da tutuklananların ailelerine destek olmak için çalışmalarını durduracağını belirtmişti.

İran'da sinema sektörünün önde gelen birçok ismi son protesto dalgasının öncesinde ya gözaltına alındı ya da tutuklanma korkusu yaşıyor. Bu kişiler arasında yönetmenler Muhammed Rasulof ve Cafer Panahi de bulunuyor.

Eylül ayı ortasından bu yana protestolar nedeniyle binlerce İranlı ve 40 kadar yabancı tutuklanırken, 2 binden fazla kişi hakkında protestolarla bağlantılı olarak dava açıldı. (Kısa Dalga)

Dünya