İranlılar 'ahlak polisi'nin öldürdüğü kadın için sokakta: Biri ağır, en az 13 yaralı

İranlılar 'ahlak polisi'nin öldürdüğü kadın için sokakta: Biri ağır, en az 13 yaralı
İran’da 22 yaşındaki Jina Emini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alınması sonrası ölmesinin ardından eylemler sürüyor. Memleketi Sakız'da, Emini'nin cenazesi sonrası düzenlenen eylemlerde en az 13 kişi yaralandı.

İran’da 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra kalp krizi geçirerek ölen 22 yaşındaki Jina (Mehse) Emini, bugün Sakız kentinde toprağa verildi. İranlı yetkililer gözaltında işkence iddialarını reddetse de, cenazeye katılan binlerce kişi hükümeti protesto etti.

Kürt nüfusun yoğun olduğu kentte, cenazeden sonra birçok kişi kaymakamlık binasının önünde eylem yaptı. Rudaw'ın haberine göre, Tahran karşıtı slogan atan kitleye polis saldırdı; göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanıldı. Biri ağır, en az 13 kişinin yaralandığı belirtildi. Yaralılardan ikisinin çocuk, üçünün kadın olduğu, bir göstericinin kafasından vurulduğu da gelen haberler arasında.

Emini, 'ahlak polisi' tarafından başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Polisten yapılan ilk açıklamada, 22 yaşındaki kadının 'eğitilmek' üzere karakola götürüldükten sonra kalp krizi geçirdiği ileri sürülmüştü. Ailesi ise Emini'nin bir kalp sorunu olduğu iddiasını reddetmişti. Polis açıklamasında, Emini'nin dayak yediği de reddedilmişti.

Emini'nin ölüm haberinden sonra sosyal medyadan protestolar yükselmiş, İran'ın sanat ve spor camiasından bir dizi tanınmış isim de ahlak polisine tepki göstermişti. Tahran'da çekilen görüntülerde, Emini'nin öldüğü hastanenin yakınındaki bir meydanda birçok arabada korna çalındığı ve dini lider Ayetullah Ali Hameney kastedilerek "Diktatöre ölüm" sloganları atıldığı görülmüştü.

Tahran'da internetin yetkililer tarafından yavaşlatıldığı haberleri de gelmişti. (Kısa Dalga)

Dünya