İş Bankası Genel Müdürü Aran: Bu enflasyonla biraz yaşamak durumundayız

İş Bankası Genel Müdürü Aran: Bu enflasyonla biraz yaşamak durumundayız
“Seçim sonucu ne olursa olsun, kim hangi politikayı getirirse getirsin bu enflasyonla biraz yaşamak durumunda kalacağız” diyen İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, paranın yanlış projelerde harcandığına dikkat çekti.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, hayat pahalılığı altında ezilen ve umudunu 14 Mayıs seçimlerine bağlayan vatandaşlar için umut verici konuşmadı. Seçim sonucu ne olursa olsun bir süre daha enflasyonla yaşamaya devam edeceğimizi söyleyen Aran, bunun için süre de verdi. Aran, enflasyonu yenmek için gerekli politikaları da anlattı.

Ekonomi Gazetesi’nin aktardığına göre, geçen hafta düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Aran, 1 yıl sonra başka bir seçimi düşünen hiçbir iktidarın enflasyonla o kadar kararlı mücadele edemeyeceğini söyledi.

“Bu enflasyonla biraz yaşamak durumundayız”

Aran, şu değerlendirmelerde bulundu:

“O yüzden seçim sonucu ne olursa olsun, kim hangi politikayı getirirse getirsin bu enflasyonla biraz yaşamak durumunda kalacağız. Enflasyonla mücadele etmenin toplumsal bedelleri var. O bedelleri siz ancak çok güçlü olduğunuz zaman topluma anlatabilirsiniz. Hele bir de bu kadar yaralı ve bu kadar örselenmiş bir topluma şimdi hiç kimse anlatamaz. O yüzden mecbur enflasyonu biraz uzun vadeli çözmek gerekecek diye düşünüyorum.

Ancak 5 yıl sonra…

“Tek haneye indirirsiniz ama her şeyin kafasını, gözünü yararak indirirsiniz. Enflasyon 5 yıldan önce sağlıklı olarak tek haneye inmez. Çünkü o fırsatı biraz kaçırdık. Bunu enflasyon yüzde 19 iken konuşuyor olsaydık başka şeyler söylerdim. Ama yüzde 85’e çıkmış, şimdi 43’e inecek olan bir enflasyondaki başarımızla övünürken bunları konuşunca işler gittikçe zorlaşıyor.

“Yapışkanlık etkisi oluştu”

“Bir de artık 40-50 bandındaki enflasyonun yapışkanlık etkisi oluştu. Ben en az 2, 3 yıl 40-50 bandındaki enflasyonun devam etmesinden endişe ediyorum daha çok.”

“Parayı yanlış projelerde harcıyoruz”

Enflasyonun 3 yılda yenebileceğini dile getiren Aran, şöyle devam etti:

“Çünkü içerdeki katma değerli üretimi desteklemek için yatırım yapmak lazım. Bunun da kendi süresi var. Sonra bunun geri dönüşü de faz faz olur. Sonra üretimi artırdığınızda, üretimdeki katma değeri arttırdığınızda birtakım şeylerin düzelmeye başladığını görürsünüz.

“Biz para harcamayı bilmiyoruz. Parayı doğru yerde harcarsak ve o parayı doğru yerde harcadığımızın, paranın geri dönüşlerini ekonomide faydasını görürsek, ekonomide düzelmeyecek hiçbir şey yok. Yeter ki parayı yanlış yerde, yanlış ve zamansız projelerde harcamayalım.” (Kısa Dalga)

Ekonomi