İş Bankası Müdürü tarih verdi: 2025 sonuna kadar rahatlama beklemeyin

İş Bankası Müdürü tarih verdi: 2025 sonuna kadar rahatlama beklemeyin
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, - 2025 boyunca rahatlama bekleyenler muhtemelen çok zorluk yaşayacaklar" dedi.

Kısa Dalga - Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Ekonomim yazarı Vahap Munyar'ın "Seçim sonrasında doların 42 liranın üzerine çıkma ihtimali yok mu?" sorusuna "Daha büyük risk, 39 liranın altında kalma ihtimalidir. Ben yılı 39-42 lira bandında tamamlayacağımızı düşünüyorum" diye yanıt veren Aran özetle şunları söyledi:

Vatandaş frene bastı

"Temmuz ayında ekonomideki soğumanın başladığını görüyoruz. 1-15 Temmuz arasındaki veriler bu trendi gösteriyor. Kredi kartı harcamalarının bir ay önceki aya göre düştüğünü görüyoruz. Bunlar, Temmuz ayında vatandaşın frene bastığını gösteriyor. Kemer sıkmayı Haziran’a kadar hissetmemiştik. Kemerler şu anda sıkılıyor. Temmuz, Ağustos, Eylül ayı enflasyon rakamları muhtemelen bu durumu teyit edecek. Baz etkisine ilave düşüş olacak.

Faiz yüzde 50'den 45'e inebilir

Ben bu yılı yüzde 38-42 bandında bir enflasyonla tamamlayacağımızı düşünüyorum. Enflasyonun yılı yüzde 42 ile tamamlayacağını düşünürsek politika faizinin Ekim, Kasım, Aralık ayı toplantılarının birinde tek seferde veya parça parça 50’den 45’e indirileceğini tahmin ediyorum.

2025’te enflasyonun yüzde 42 olduğu ama Merkez Bankası’nın hedefinin yüzde 14- 21 bandında yer aldığı bir yıl başlayacak. Merkez Bankası, 42’yi 14-21’e nasıl getirecek? Ekonomiyi gevşetemez. Kredi büyümesinde yüzde 2 sınırını artıramaz. Yüzde 45 enflasyon varken, yüzde 50 pahalı iken, yüzde 25 enflasyonda da yüzde 30 pahalı olacak. Yani, kredide pahalılık devam edecek.

2025 yılında işsizlik artacak

2025 yıl boyunca rahatlama bekleyen, “Nasıl olsa biraz hafifler, ben de paraya erişirim” diye düşünenler, nefesini 2025 sonuna kadar tutamayanlar da muhtemelen çok zorluk yaşayacaklar.

2025 yılında işsizlik artacak, yani istihdam piyasasına olumsuz yansıyacak. Bunun da Merkez Bankası’nın elini daha çabuk tutacağı ve artık sıkılaşmayı, istihdamı da belli bir oranda gözeterek yapacağı noktaya getirecektir diye tahmin ediyorum." (Ekonomi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi