İş dünyası 'doğru adımı' bekliyor: Talep daralırsa işsizlik artar

İş dünyası 'doğru adımı' bekliyor: Talep daralırsa işsizlik artar
İş dünyası yeni ekonomi yönetiminin yapacaklarını merakla beklerken, iç piyasadaki daralmanın işsizliği artıracağı belirtildi.

Sektör temsilcileri, enflasyonda artışın sonbahar ayları için risk olarak masada olduğunu vurgularken, özellikle iç talepte yaşanacak azalmanın şu ana kadar görülmeyen büyük işten çıkarma dalgasını tetikleyeceğini anlattı.

Sektör temsilcileri ekonomi politikalarındaki 'yumuşak ya da sert iniş' tercihini beklediklerini, bazı sektörde ise yüzde 30'un üzerinde daralmaların yaşanabileceğini aktardı.

Sözcü'den Sayime Başçı'ya konuşan Zincir Mağazalar Derneği Başkanı Serhan Tınastepe, ekonomide bir kur ve enflasyon artışı beklentisi yaratıldığını ifade etti.

Tınastepe, en büyük sıkıntının iç talebin daralması olduğunu belirterek ekonomi yönetiminin yol haritasını beklediklerini aktardı.

Tınastepe şunları dile getirdi: “Ondan sonra yumuşak bir iniş mi olacak sert bir iniş mi olacak göreceğiz. Ama bizim perakende sektörü olarak en büyük kaygımız iç talebin daralması. İç talebin daralmasının da yüksek enflasyon ortamında işsizliği artırması. Dolayısıyla bunun olmaması için de doğru adımların atılması gerekiyor. Şu anda bu krizi 2001 ve 1994 krizleri ile benzetmememizin nedeni işsizlikle sonuçlanmaması."

Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu, “Biz perakendeci olarak gelen maliyeti yansıtan bir taraftayız. Yüzde 2-3'lük kârlarla çalışıyoruz. Orada bir artış olursa belli bir süreye yaymak kaydı ile ilerlemek zorundayız. Fiyat artışları devam edebilir. Belirsizliğin gitmesi lazım” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Ekonomi