İş dünyasında büyük araştırma: Şirketler EYT sonrası ne yapmayı düşünüyor?

İş dünyasında büyük araştırma: Şirketler EYT sonrası ne yapmayı düşünüyor?
Şirketlerin yarısından fazlası EYT yasasından faydalanarak emekli olan çalışanları ile sözleşme yenileyerek yeniden çalışmayı düşünüyor.

Kariyer.net’in, yaklaşık 12 bin çalışan ve 589 işverenin katılımıyla gerçekleştirdiği Emeklilikte Yaşa Takılanlar araştırması, EYT’ye hak kazanan çalışanların yaklaşık 3’te 2’sinin emekli olduktan sonra da çalışmaya devam etmek istediğini gösteriyor.

Dünya gazetesinin haberine göre üretim, otomotiv, tekstil, maden-metal sanayi, sağlık, hizmet gibi farklı sektörlerden 589 işe alım yöneticisinin katıldığı araştırmaya göre, işletmelerin yaklaşımı şirket büyüklüğüne göre farklılıklar gösteriyor. Çoğunlukla 10-50 çalışandan oluşan küçük işletmelerin yüzde 64’ü EYT yasası ile emekliliğe hak kazanacak olan çalışanlarıyla yeni bir iş sözleşmesi yaparak yeniden çalışmayı düşünüyor.

Bu oran 51-500 aralığında çalışana sahip orta ve büyük ölçekli şirketlerde yüzde 54 olarak öne çıkıyor. Daha büyük ölçekli şirketlerin ise yüzde 58’i EYT ile emekliliğe hak kazanacak olan çalışanlarını yeniden istihdam etme konusunda çalışanın niteliklerine ve konumuna göre karar vereceğini belirtiyor.

Şirketlerin yüzde 47’si, EYT'den faydalanarak emekli olan çalışanların ardından açık kalan pozisyonları dolduracaklarını belirtirken, yüzde 36’sı ise açık kalan pozisyon özelindeki ihtiyaca göre karar verileceğini söylüyor.

Küçük işletmelerin;

%64 EYT ardından emekliliğe hak kazanacak çalışanları ile yeni bir sözleşme yapmak için çalışanın niteliklerine ve pozisyonuna göre karar vereceğini belirtiyor.

%32 farklı bir şirketten EYT ile emekli olmuş bir çalışanı istihdam etme konusunda çalışanın ve pozisyonun niteliklerine göre karar vereceğini belirtiyor.

%72 EYT ile emekliliğe hak kazanacak çalışanlarıyla yeni sözleşme yaparak devam etmeyi düşünüyor.

Orta ve büyük işletmelerin;

% 54 EYT ardından emekliliğe hak kazanacak çalışanları ile yeni bir sözleşme yapmak için çalışanın niteliklerine ve pozisyonuna göre karar vereceğini belirtiyor.

%43farklı bir şirketten EYT ile emekli olmuş bir çalışanı istihdam etme konusunda çalışanın ve pozisyonun niteliklerine göre karar vereceğini belirtiyor.

%76EYT ile emekliliğe hak kazanacak çalışanlarıyla yeni sözleşme yaparak devam etmeyi düşünüyor. Daha büyük ölçekli işletmelerin;

%40EYT ardından emekliliğe hak kazanacak çalışanları ile yeni bir sözleşme yapmak için çalışanın niteliklerine ve pozisyonuna göre karar vereceğini belirtiyor.

%58farklı bir şirketten EYT ile emekli olmuş bir çalışanı istihdam etme konusunda çalışanın ve pozisyonun niteliklerine göre karar vereceğini belirtiyor.

Ekonomi