İş Yatırım’dan ‘Mehmet Şimşek’ yorumu: Naci Ağbal tecrübesi sonrası piyasalar yoğurdu üfleyerek yiyecektir

İş Yatırım’dan ‘Mehmet Şimşek’ yorumu: Naci Ağbal tecrübesi sonrası piyasalar yoğurdu üfleyerek yiyecektir
İş Yatırım, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, yeni dönemdeki ekonomi politikalarında etkin rol alacağına dair haberlere piyasanın temkinli yaklaştığı yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam katıldığı canlı yayında, daha önce görüştüğü, ancak kabine teklifini kabul etmediği ileri sürülen eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekibiyle hazırlık yapıldığını belirterek, "Ekonomi politikalarımızı daha da güçlendirmek için ciddi hazırlıklar yürütüyoruz. Mehmet Şimşek'in koordinasyonundaki ekip bu doğrultuda hazırlıklar yapıyor" demişti.

Mevcut ekonomi politikaları nedeniyle yabancı yatırımcılar ülkeyi terk ederken, Erdoğan’ın Mehmet Şimşek’le ekonomideki sıkıntılı dönemi aşmak istediği basına yansımıştı.

Ancak İş Yatırım uzmanlarına göre, Şimşek’in gelişi Erdoğan’ın istediği tabloyu yaratamayabilir.

İş Yatırım’ın Youtube’da yayınlanan günlük piyasa yorumunda, “Günün önemli haberi önümüzdeki dönemde ekonomi politikalarının Mehmet Şimşek koordinasyonunda güçlendirileceği. Ümit verici bir gelişme ama ancak piyasanın önden yüklemeli satın almasını beklemiyoruz. Aktif siyasete dönmeyeceğini net bir şekilde açıklayan Mehmet Şimşek’ten ‘U dönüşü’ beklemiyoruz. Naci Ağbal tecrübesi sonrası piyasalar yoğurdu üfleyerek yemeyi tercih edecektir” denildi.

‘Naci Ağbal tecrübesi’ nedir?

Diken’de yer alan habere göre, Ağbal, para politikasında genel kabul görmüş uygulamaları tercih eden, bu sebeple, enflasyon tehlikesi karşısında politika faizini artıran bir Merkez Bankası başkanıydı. Ağbal, uzmanlar tarafından AKP döneminde görev yapan Merkez Bankası başkanları arasında geleneksel politikalardan ayrılmayan bir isim olarak gösteriliyordu.

Para politikası konusunda Erdoğan’la ayrı düştüğü için Merkez Bankası’ndaki başkanlık görevinden bir geceyarısı kararnamesiyle alınan Ağbal’ın yerine, eski AKP milletvekili Şahap Kavcıoğlu atanmıştı.

Kavcıoğlu döneminde yüksek seyreden enflasyona rağmen faiz düşürüldü. (Kısa Dalga)

Ekonomi