İşçiler yasağı tanımadı: Bekaert’te grev başladı

İşçiler yasağı tanımadı: Bekaert’te grev başladı
Birleşik Metal-İş üyeleri, daha önce duyurulduğu gibi saat 13.00’da fabrika önünde toplanarak, “Bu iş yerinde grev var” pankartı açtı. Ayrıca, grevin yasaklanmasına karşı dava açtı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kocaeli’de Bekaert grevini yasaklamasına rağmen, Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri, fabrikaya grev pankartını astı.

Sendika, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, grevi yasaklama kararının Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, belirlenen saate yasal grevin başlayacağını duyurmuştu.

Birleşik Metal-İş üyeleri, daha önce duyurulduğu gibi saat 13.00’da fabrika önünde toplanarak, “Bu iş yerinde grev var” pankartı açtı.

bekaert2.jpg

“İşçiler açken patronlara huzur yok”, “Yılgınlık yok direniş var” sloganlarıyla yürüyüş yapan işçiler, daha sonra grev pankartını fabrikaya astı.

“O gece yarısı attığınız imzaların farkında mısınız?”

Burada bir konuşma yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, işçilerin zorla içeri sokularak çalıştırılmaya çalışıldığını söyledi.

Serdaroğlu, “Bize yarım saat önce işbaşı yaptırıyorlar ki bize gözdağı vermeye çalışıyorlar. Siz kimsiniz de bize gözdağı vereceksiniz? Bizim hayatımız grevlerde geçti. Bu sendika grevi en çok yasaklanan sendikadır. Bu sendika grev yasaklamalarının hukuksuz olduğunu defalarca ortaya koyan bir sendikadır. Sen kimsin ki işçileri zorla işbaşı yaptırarak buradaki insanlara gözdağı veriyorsun?” diye konuştu.

Cumhurbaşkanının grevi erteleyen kararına dikkat çeken Serdaroğlu, “O gece yarısı attığınız imzaların farkında mısınız? Bu kadar insana bu yağmur altında mağduriyet yaşattığınızın farkında mısınız? Toplu sözleşmeler işçilerin kayıplarının telafisi ve gelecekle ilgili ortaya çıkacak durumlara göre ücretlerin artırılması anlamına gelir. Biz burada 2 yıllık dönem için yaptığımız sözleşmelerle bunu sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Serdaroğlu, asgari ücret görüşmelerine de değinerek, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in Türkiye’de çalışanların yüzde 37’sinin asgari ücretli olduğu açıklamasına tepki gösterdi: “Biz diyoruz ki yüzde 50’lilere varan asgari ücretle çalışan işçi var bu ülkede. Sayın bakan bu rakamı beğenmese de yüzde 37’ler dese de açıklayın verilerinizi. Açıklayın da biz de görelim.”

Karar Danıştay’a taşındı

Öte yandan, Birleşik Metal-İş sendikası, grevin ertelenmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararına karşı dava açtı.

Sendika, “Anayasa ve ülkemiz tarafından imzalanan uluslararası sözleşmelere aykırı olduğundan iptali ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi talebiyle Danıştay’da dava açtık” açıklaması yaptı. (Kısa Dalga)

İlgili Haberler
Gündem