IŞİD'in, Türkiye'de konsolosluklara saldırı planları: Son anda iptal etmişler

IŞİD'in, Türkiye'de konsolosluklara saldırı planları: Son anda iptal etmişler
İstanbul Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianameye göre, IŞİD'in Türkiye'yi üs olarak kullandığı ortaya çıkarken 2022 yılında da İsveç Konsolosluğu'na bir saldırı planladığı ancak silahların geç temin edildiği için saldırının iptal edildiği tespit edildi.

Artı Gerçek'ten Hale Gönültaş'ın haberine göre IŞİD’in 'Horasan' uzantısı olarak anılan yapılanmasına, Türkiyeli militanların yanı sıra Orta Asya uyruklu IŞİD’liler, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin çeşitli kentlerinde barındırıldıktan sonra sahte Afgan kimlikleri ile İran sınırından geçirilerek ulaştırılıyor.

İstanbul'da 3 canlı bomba konsolosluk saldırısı için görevlendirildi

İddianameye göre 2022 yılının Mart ayında İsveç’in başkenti Stockholm’de Büyük Camii’nin önünde Kuran-ı Kerim yakma eylemi gerçekleşti. Türkiye’deki Avrupa ülke konsoloslukları olası bir saldırıya önlem için faaliyetlerini geçici olarak askıya aldı, güvenlik gerekçesiyle vatandaşlarını çok zorunlu olmadıkça Türkiye’ye gelmemeleri konusunda uyardı.

Soylu, 'Psikolojik bir harp' dedi

Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Avrupa ülkelerinin tutumunu “psikolojik bir harp” olarak değerlendirip şöyle dedi:

“ABD ve Batı bizim bu coğrafyada özgür ve hür olmamızı istememektedir. Ayaklarımızın üzerinde durmamızı istememektedir. Huzur ve istikrar sağlamamızı, onların güvenine mazhar olmamızı istememektedir."

Güvenli evlerde bekleyen üç IŞİD’li

Sanık ifadelerine göre Bakan Soylu’nun söz konusu açıklamaları yaptığı günlerde Afganistan Horasan yapılanmasının bomba ve saldırılarından sorumlu Rüstam Muhojirca İsveç ve Hollanda konsolosluklarına saldırı talimatı verdi. Bir Azeri ikisi Çeçen uyruklu Afganistan’a gitmek üzere yerleştirildikleri güvenli evlerde bekleyen üç IŞİD’li İstanbul saldırısı için görevlendirildi.

IŞİD’liler İsveç Konsolosluğu ve çevresinin fotoğraf/videolarını çekti

Saldırı için IŞİD’in İstanbul’daki sözde Horasan sorumlusuna üç kalaşnikof ve her silah için beşer adet şarjör bulunması talimatı verildi. Bu arada turist kılığındaki IŞİD’liler İsveç Konsolosluğu ve çevresinin fotoğraf/videolarını çekti. Video ve fotoğraflar Afganistan’da iletildi.

IŞİD’in İstanbul’daki sözde Horasan sorumlusu, konsolosluk saldırısında kullanılacak uzun namlulu silahları temin etmek için Esenyurt’ta ikamet eden Tacikistan uyruklu Bilal isimli kişi ile temasa geçti. Bilal isimli şahıs, silahları İstanbul’daki Kafkaslardan edineceğini söyledi. Fakat silahlar belirtilen tarihte bulunamadı.

Saldırının boyutu büyütüldü

IŞİD İstanbul sorumlusu, saldırı için silahların bulunamadığını Afganistan’daki IŞİD yöneticilerine bildirdiğinde Pendik’te yaşayan Umar’ın temin edeceğini, saldırının boyutunu büyüttüklerini, üç adet olan AK-47 (kalaşnikof) sayısını dörde, şarjör sayısını da 40’a çıkartıldığını ve ayrıca söz konusu kişi tarafından kendisine el bombaları da verileceği söylendi.

Verilen bilgiye göre Çeçen militanlar İsveç Konsolosluğu’na yapılması planlanan saldırıda “ingisami” (çatışarak) kendilerini patlatacaklardı. Fakat silahların gereken sürede bulunmaması nedeniyle eylem planının sızma ihtimaline karşı iptal edildi.

Canlı bomba eyleminin yanı sıra IŞİD Horasan yapılanmasının başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerindeki faaliyetlerine ilişkin ayrıntılar yazı dizisinin yarınki bölümünde yer alacak. (Kısa Dalga)

Gündem