Işınsu Kestelli TOBB tarihinin ilk kadın yönetim ku­rulu üyesi oldu

Işınsu Kestelli TOBB tarihinin ilk kadın yönetim ku­rulu üyesi oldu
Geçtiğimiz günlerde ya­pılan TOBB 79’uncu genel kurulunda bir ilk yaşandı ve İzmir Ticaret Borsa­sı Başkanı Işınsu Kestelli TOBB tarihinin ilk kadın yönetim ku­rulu üyesi oldu.

Işınsu Kestelli, hem İzmir Ticaret Borsası’nın hem de Türkiye’deki oda ve bor­saların ilk kadın başkanı olarak görev aldı. Dünya gazetesinden Özlem Sarsın'a konuşan Kestelli, "TOBB yönetiminde yer al­mayı da İzmir’in gücüne, tarım ve tarıma dayalı ticaretin ge­lecekteki stratejik önemine ve Türk kadınının Cumhuriyetin 100’üncü yılındaki sorumlulu­ğuna olan inancımla bir görev olarak gördüm" dedi. Kestelli şöyle devam etti:


"TOBB, Türkiye’nin her ken­tini, her ilçesini, her sektörünü, her kültürünü temsil eden son derece demokratik ve gelişime açık bir yapı. Bu ortamda ben de hem İzmir’in hem Türkiye’nin hem de tarımın ve tarıma dayalı ticaretin sesi olmaya gayret ede­ceğim. Ayrıca TOBB’un ülke­mizde halen en dezavantajlı ke­simler arasında yer alan kadın­lar konusunda daha aktif olması için mücadele edeceğim.

Bildiğiniz gibi TOBB Kadın Girişimciler Kurulumuz var. Yıllardır kadın istihdamına yö­nelik çok önemli görevler üst­leniyor. Biz de İzmir’deki TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun koordinatör borsasıyız. Bura­dan edindiğimiz önemli dene­yimlere sahibiz.

Bunu büyük bir avantaj olarak görüyorum ve bu alanda ciddi bir fark yaratabile­ceğimize inanıyorum. İş dünya­sına dönük düzenlemelerde çok etkin olan TOBB’un, dezavan­tajlı kesimler başta olmak üze­re pek çok toplumsal konuda da öncü gücünü gösterebileceğini düşünüyorum.

21 milyon kadının evde otur­duğu bir ülkenin istediği hızda koşması kolay değil. Tüm iyileş­melere karşın hâlâ tek kanadıyla uçmaya çalışan kuş gibiyiz. Ya­pılan tüm araştırmalar üst yö­netimde kadınların etkin bir şe­kilde temsil edildiği şirketlerin kurumsal ve finansman perfor­mansında, alınan kararların ka­litesinde ve etik davranışlar­da artış yaşandığını ortaya ko­yuyor. Ayrıca yine yapılan tüm araştırmalarda, tüketim karar­larının büyük çoğunluğunun kadınlar tarafından alındığına dikkat çekilerek, pazarın daha doğru bir şekilde algılanması, müşteri ihtiyaçlarının daha iyi karşılanması, daha iyi ürün ve hizmet sunulması açılarından da kadınların şirket yönetimler­deki varlığının önemli olduğu vurgulanıyor.

Bizler de Türkiye olarak kadı­nın çalışma hayatında daha faz­la yer alması, daha fazla kadın girişimcinin ortaya çıkması, yö­netim kurullarında daha yüksek oranda temsil edilebilmesi için bir seferberlik başlatmalıyız.

Bu konuda her bireyin sorum­luluğu olduğunu düşünüyorum. Elbirliğiyle çalışma hayatında­ki kadın sayısını hem girişim­ci hem de işçi bazında arttırma­mız lazım. Bunu da en temel­den başlayarak güçlü bir eğitim hamlesiyle desteklemeliyiz." (KIsa Dalga)

Ekonomi