İslam Memiş: Dolardan medet umanlar var, üzülüyorum... Geçmek için fırsat var deyip uyardı

İslam Memiş: Dolardan medet umanlar var, üzülüyorum... Geçmek için fırsat var deyip uyardı
Ünlü Ekonomist İslam Memiş, dolara ilişkin yeni açıklamalar yaptı. “Dolar alanlara üzülüyorum” diyerek duyuran İslam Memiş, yeni uyarılarını peş peşe yaptı. İşte Memiş’in yeni açıklamaları…

Finans analisti İslam Memiş, sık sık piyasalara ilişkin açıklamalar yapıyor.

Açıklamalarına bir yenisini ekleyen Memiş, geçen haftanın piyasa analizini yaptı.

Önümüzdeki haftalara hatta aylara ilişkin görüşlerini paylaşan ünlü analist, elindeki parayı nereye yatırmanın daha mantıklı olduğuna dair 3 farklı açıklama yaptı.

Borsa değerlendirmesi

İslam Memiş, borsaya ilişkin olarak şu değerlendirmede bulundu:

"Borsa İstanbul 7992 puanda. Yüzde 1.56'lık düşüşle haftayı tamamladı. 8000 altında kapanış gerçekleşti. Borsada 7750, 7500 belki 7150 puana kadar bir gerileme beklediğimi ifade ettim. Borsa tarafında kenarda beklemeye devam ediyorum. 8000 üzerindeki ataklarla gaza gelen yatırımcısına uyarılarım oldu sabırlı olun diye. 2024 yılında 15 bin puana kadar endeks tarafında yükselişi göreceğiz demiştim. 2024 yılında dolar bazlı borsanın 450 dolara kadar yükseleceğini öngörüyorum ancak biz aldıktan sonra. Önce alalım, 3 hisse senedine giriş yapalım, yükselişleri sık sık konuşmaya vaktimiz olacak. Benim alabileceğim seviyeye henüz gelmedi borsa ama. Bu yıl değil, 2024 yılında satacağız. 7 milyondan yatırımcı olan bir piyasa. Yine, acemi yatırımcıların yoğun olduğu bir platform oluştuğu için acemi yatırımcıların kazanamayacağı bir süreçten de geçiyoruz."

Özellikle Euro’yu işaret ederek konuşan Memiş, şu açıklamayı yaptı:

"Dolar TL kuru 26.98 lirada. Güçlü duruşunu koruyor. Uluslararası piyasalarda da güçlü. Yükseliş trendi devam edecek. 29.90 yıl sonu öngörüm. Elinde dolar bulunduran var. Dolar alıp bankada bulunduranlar var. Dolardan medet umanlar var, üzülüyorum. Onlara söyleyecek çok da bir şeyim yok. Parite üzerinden euro'ya geçmek fırsat, sterline geçmek için bir fırsat ama ne yazık ki benim dolarım var bekleyeyim mi diye sorular gelmeye devam ediyor.

Euro TL kuru 28.81 seviyesinde. Yıl sonunda yukarı yönlü hareketlerle 30 liradan kapanış yapacağımızı tahmin ediyorum."

Ons ve gram altını değerlendirdi

ONS altın ve gram altına ilişkin değerlendirmede bulunan Memiş, özellikle de 2 bin 500 liraya dikkati çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ons altın 1928 dolarda yüzde 1 primle haftayı tamamladı. Hızlı bir toparlanma oldu. Fed'in faiz kararı var, yine bir dalgalanma olacak. Yüzde 3.7 geldi ABD enflasyonu. Enflasyon geri gelecek ve artmaya devam edecek. Daha kötüsü, ABD'de enflasyonun yüzde 4'e çıkacağına tanık olacağız. Altın fiyatlarında, gümüş fiyatlarında böylece düşüşler kalıcı olmayacak. Şu anda 1928 dolarda, yukarıda 1960 direnci var.

Gram altın TL ekranlarda 1662 lira. Serbest piyasalarda 1702-1712 lira. 1700 altına sarktı bu hafta ancak kesinlikle dip seviyeler, fırsatları kaçırmayın, yıl sonunda 1880, 2024 yılının ortalarında, yaz aylarında 2500 lira seviyelerini bekliyorum. Bir yıl sonraki fiyatı baz aldığımızda bugünkü fiyatlar çok ucuz. Bu hafta alım yapanlar iyi karar verdi."

Ons gümüş tahminini paylaştı

İslam Memiş, ons altın ve ons gümüş için şu tahminlerde bulundu:

"Ons gümüş 23.21 dolar. 22.60 dolar destek seviyesi çalıştı. Buradan hızlı bir toparlanma var. Bir sonraki atakta 24 dolar, ondan sonra 26 dolar öngörüm vardı. Elinde dolar bulunduranların alması gerektiğini ifade etmiştim ons gümüş. Bir sonraki ataklarda 26 doları göreceğiz.

Gram gümüş 20.16. 20 liranın altındaydı ancak yine yukarı yönlü hareketler devam ediyor. Gümüş yılın son çeyreğinde gram altını geride bırakabilir."

Son olarak 'Elimde para olsa neye yatırırdım?' sorusuna yanıt veren Memiş, fraklı yatırım dallarına ilişkin olarak ise şunları söyledi:

"Petrol fiyatlarının yükselmesi enflasyon demek. Yıl sonuna kadar toplu taşımalarda yeni zamlar demek demiştim. 93.56 dolar. Hedef 96 seviyesi. Beklemeye devam ediyorum.

Kripto paralarda satıcılı haftayı geride bıraktık. 26.262 dolar olan bitcoin var. Yurt dışından gelen haber akışları etkili oldu. Baskılanma süreci devam ediyor.

Dolar endeksinde 105 dolar görüldü. Burada tekrar tepki satışı gördük. Önümüzdeki hafta gerilemenin devam edeceğini tahmin ediyorum ancak TCMB'nin ve Fed'in faiz kararı var. Fed ya pas geçecek ya da 25 baz puan olarak son kez faiz artıracak. TCMB yukarı yönlü ataklarına devam edecek. Faiz artırması gerçekleşecek. Büyük bir ihtimalle 2024 ilk çeyreğine kadar faiz artışları devam edecek.

Bugün elimde param olsa euro, altın veya gümüş alırdım. Borsadan zamanında çıkış yapanlara da bunu altınla beklemesi gerektiğini ifade etmiştim. 1702 liradan altın alarak altında beklemeye başlayanlar da iyi bir karar verdiler.

2024 yılında 15 bin puanı bekleyip ekranı kapatıp işimize bakacağız borsada." (Kısa Dalga)

Ekonomi