'İslami gerekçelerle' kaldırılan Zidane heykeli Katar'da yeniden sergilenecek

'İslami gerekçelerle' kaldırılan Zidane heykeli Katar'da yeniden sergilenecek
Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Katar, 2013 yılında İslami tepkiler nedeniyle kaldırdığı Zinedine Zidane heykelini yeniden sergileyecek.

Katar'da Cezayir kökenli Fransız futbolcu Zinedine Zidane'ın 2006 Dünya Kupası finalinde İtalyan savunma oyuncusu Marco Materazzi'ye attığı kafayı tasvir eden heykel, 'İslami hassasiyetler' nedeniyle kaldırılmasından dokuz sene sonra yeniden dikilecek.

Katar'da 2013 yılında deniz kenarında bir noktaya dikilen beş metrelik bronz heykel, 'putperetsliği' teşvik ettiği iddiasıyla gelen tepkiler üzerine birkaç gün içinde kaldırılmıştı.

Katar Müzeleri Başkanı Şeyha Al Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al Sani, heykelin yeniden dikileceğini duyurduğu açıklamasında, "Toplumlar evrim geçirir" dedi. Katar emirinin de kız kardeşi olan Al Sani, "İnsanlar bir şeyi başta eleştirebilir ama sonra onu anlar ve zamanla alışır" ifadelerini kullandı; "Zidane Katar'ın iyi bir dostu. Ve Arap dünyası için harika bir rol modeli. Her şey gibi sanat da zevk meselesidir" diye konuştu.

Heykelin, ilk dikildiği noktaya değil, bu sene Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan başkent Doha'daki Spor Müzesi'ne yerleştirileceği belirtildi.

Söz konusu heykel Cezayir kökenli Fransız sanatçı Adel Abdessemed tarafından yapılmış ve önce, Fransa'nın başkenti Paris'teki Pompidou Modern Sanat Müzesi’nde sergilenmişti. (Kısa Dalga)

Dünya