İspanya’da yasa Meclis’ten geçti: Kadınlara regl izni, LGBTİ’lere resmi belgede cinsiyet değişimi hakkı

İspanya’da yasa Meclis’ten geçti: Kadınlara regl izni, LGBTİ’lere resmi belgede cinsiyet değişimi hakkı
Sosyalist İşçi Partisi liderliğindeki hükümetin sunduğu cinsellik ve üreme haklarıyla ilgili geniş çaplı yasa parlamentoda onaylandı. Yasa kadınların 3 günlük regl izni alabilmesi ve 16 yaş ve üstü kişilerin resmi belgelerde cinsiyetlerini özgürce değiştirebilmesini içeriyor.

İspanya'da 16 yaş ve üzerindeki herkesin kürtaj yaptırmasına veya kimlik kartındaki cinsiyetini serbestçe değiştirmesine izin veren cinsellik ve üreme haklarıyla ilgili geniş çaplı bir yasa parlamentodan geçti.

Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre, yasa şiddetli kramplar, mide bulantısı, baş dönmesi ve hatta kusmaya neden olan şekilde adet geçiren kadınlara işyerinden 5 güne uzatma olasılığı dahilinde 3 günlük regl izni alma hakkı veriyor.

İzin alabilmek için doktor raporu gerekirken faturasını kamu sosyal güvenlik sistemi ödeyecek.

“Feminist haklar için tarihi bir gün”

Yeni politikanın regl dönemlerini çevreleyen ve kadınların yaşamlarını engelleyen klişeler ve mitlerle mücadeleye yardımcı olacağını dile getiren Eşitlik Bakanı Irene Montero, "Feminist haklardaki ilerleme açısından tarihi bir gün" dedi.

Geçen yıl hükümetin teklifini sunarken "Kadınların acı içinde işe gitme günleri sona erdi" vurgusu yapan Montero, yasanın çıkmasının ardından parlamentoya yaptığı konuşmada, "Bütün feminist yasaların hayata geçirilmesine karşı olduğu ve olacağı gibi buna karşı da direniş olacaktır. Bu yüzden (…) yasanın yürürlüğe girdiğinde uygulanacağını garanti etmek için çalışmalıyız" diye konuştu.

Regl izni halihazırda Japonya, Tayvan, Endonezya, Güney Kore ve Zambiya dahil az sayıda ülkede yürürlükte.

“LGBT hakları güvence altına alınıyor”

191 evet, 60 hayır ve 91 çekimser oy verilen yasanın bir diğer dikkat çeken maddesi, 16 yaş ve üstü kişilerin tıbbi değerlendirmeye ihtiyaç duymadan resmi belgelerde cinsiyetlerini özgürce değiştirmelerine izin verilmesi.

Geçen hafta Senato'da bazı değişiklikler yapılarak çıkarılan tasarıyı dün kabul eden Meclis, "Senato'nun tüm değişiklikleri dikkate alınarak, transseksüellerin gerçek ve etkili eşitliğine ve LGBT haklarının güvence altına alınmasına ilişkin yasa onaylandı" diye tweetledi.

Yasaya göre 16 yaş ve üstü kişiler artık sağlık raporu sunma, psikolojik değerlendirme, hormon tedavisi veya estetik ameliyattan geçmesi gerekmeden belgeler üzerinde cinsiyetlerini resmi olarak değiştirebilecek.

14-16 yaş arasındakilerin bu prosedür için ebeveyn veya velilerinin onayını alması gerekecek. 12 yaş altındakilerin cinsiyet değiştirmesi hala yasak.

Yeni yasaya göre lezbiyen, biseksüel ve trans çiftler yardımlı üremeye başvurabilecek ve resmi nikah olmasa bile çocuklarını kaydettirebilecek. (Kısa Dalga)

Dünya