İsrail ile Türkiye arasında sivil havacılık görüşmeleri yeniden başlıyor

İsrail ile Türkiye arasında sivil havacılık görüşmeleri yeniden başlıyor
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İsrail'i ziyaret ediyor. Çavuşoğlu'nun İsrailli mevkidaşı Yair Lapid'le ortak basın toplantısında ekonomik normalleşme sinyali verildi, sivil havacılıkla ilgili görüşmelerin yeniden başlatılacağı açıklandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Filistin Yönetimi'ne gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında bugün de İsrail'e gitti. Çavuşoğlu'nun, ABD tarafından İsrail'in 'birleşik başkenti' olarak tanınmasına Türkiye'nin tepki gösterdiği Kudüs'te, İsrailli mevkidaşı Yair Lapid ile ortak basın toplantısı samimi bir havada geçti.

İki ülke arasında ekonomik normalleşmenin sinyali verilirken, sivil havacılıkla ilgili görüşmelerin yeniden başlatılmasına karar verildi.

'DÖNER KEBAP OLURSA GELİRİM'

Çavuşoğlu'nun Türkiye'ye davet ettiği Lapid'in "Döner kebap olacaksa gelirim" demesi dikkat çekti.

LAPİD'DEN SİVİL HAVACILIK VURGUSU

Lapid ortak basın toplantısında, "Bir Türk bakanın 15 yıl sonra yaptığı ilk ziyaret sonrası sadece siyasi değil ekonomik gelişme olduğunu da gördük. Amacımız ülkelerimizin karşılıklı avantajlarını birlikte kullanmak. Salgın döneminde bile işbirliğimiz devam etti. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Sayın bakan diplomasinin de ötesinde İsrailliler Türkiye'yi çok seviyor. Çok sayıda uçak Türkiye'ye gidiyor. İnsanlar ülkenizi seviyor. Bugün ilişkilerimiz için yeni bir çerçeve oluşturduk. Bundan ilerde çocuklarımız da faydalanacak" dedi.

ÇAVUŞOĞLU: SÜRDÜRÜLEBİLİR DİYALOG DEVAM ETMELİ

Çavuşoğlu da, "Sayın bakana daveti için çok teşekkür ediyorum. Sayın bakanla çok samimi bir görüşme gerçekleştirdik. Bu tutumu için kendine teşekkür ediyoruz. Farklılıklarımıza rağmen sürdürülebilir diyalog devam etmeli. Bu sadece bizim için değil bölgedeki barış açısından da önemlidir. Görüşmemizde bölgesel barışı da konuştuk" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı sözlerine şöyle devam etti: "Sayın bakanın da ifade ettiği gibi birçok alandaki ilişkilerimize yeniden enerji kazandırmaya ve sivil havacılıkla ilgili görüşmeleri yeniden başlatma konusunda karar kıldık. Türkiye ve İsrail en çok karşılıklı ticaret yapan 10 ülke arasında. Geçen sene ticaret hacmimiz 8 milyar doları geçti. Bu seneki hacim de çok ümit verici. Bizler ticaret hacmini ve ekonomik işbirliğini artıma konusunda kararlıyız." (Kısa Dalga)

Gündem