İsrail, Kuzeye geçmeye çalışan Gazzelilere ateş açtı: En az 7 yaralı

İsrail, Kuzeye geçmeye çalışan Gazzelilere ateş açtı: En az 7 yaralı
Ateşkesin başlamasına dakikalar kala bile Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdüren İsrail, ateşkes başladıktan sonra da kuzeye geçmeye çalışan Filistinlilere saldırdı.

İsrail’in 49 gündür aralıksız bombaladığı Gazze’de Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes başladı. Varılan anlaşmaya göre, çatışmalara dört günlük ara verilecek.

Geçici ateşkes anlaşması, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırılarda rehin alınan 50 kadın ve çocuğun serbest kalmasını öngörüyor. İsrail ise hapishanelerde bulunan 150 Filistinliyi serbest bırakacak.

13 kişilik ilk rehine grubunun bugün Türkiye saatiyle 17:00'de serbest kalması bekleniyor.

İsrail Adalet Bakanlığı, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, salıverileceklerin listesini yayımlamıştı. Buna göre, 14-17 yaş aralığında 123 erkek, 15 yaşında bir kız, 18 yaşında 144 erkek, 18-59 yaş aralığında 32 kadın Filistinli serbest bırakılacak.

Save the Children, konuyla ilgili yaptığı açıklamada İsrail hapishanelerinde çocukların tutulmasının uzun süredir devam eden bir insan hakları sorunu olduğunu belirtti.

Kuzeye geçmeye çalışan Filistinlilere ateş açıldı: En az 7 yaralı

Ateşkesin başlamasına dakikalar kala bile Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdüren İsrail, ateşkes başladıktan sonra da Filistinlilere saldırdı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, İsrail askerleri, Gazze'nin kuzeyine geçmeye çalışan Filistinlilere ateş açtı.

Gazze'de dört günlük ateşkesin başlamasıyla yerinden edilen bazı Filistinliler güneyden kuzeye, evlerine dönmeye başlamıştı.

Filistin haber ajansı Wafa, Gazze'nin kuzeyine geçmeye çalışırken üzerlerine ateş açılan en az yedi kişinin yaralandığını bildirdi.

Görgü tanıkları, İsrail askerlerinin evlerine dönmeye çalışan insanları hedef aldığını söyledi.

İsrail daha önce yaptığı açıklamada, geçici ateşkes sırasında, hala aktif savaş bölgesi olduğunu belirttiği Gazze'nin kuzeyine dönüşlere izin verilmeyeceğini söylemişti.

İsrail Ordusu, ateşkesin başlamasından birkaç dakika önce sosyal medyada paylaştığı videoda "savaş daha sona ermedi" uyarısında bulunmuştu. Arapça konuşan İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee videoda "İnsani ara geçici. Gazze Şeridi'nin kuzeyi tehlikeli bir savaş bölgesi ve kuzeye geçiş yasak. Güvenliğiniz için güneydeki insani bölgede kalmalısınız" demişti.

Filistinliler evlerine dönmek istiyor

Filistinliler ise geçici ateşkesin kalıcı hale gelmesini istiyor.

Savaşın başlamasının ardından kuzeyden Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a gelen Muhammad Meqbil, ateşkes olduğu için çok mutlu olsa da hala eve gidemediklerini söyledi. BBC muhabirine konuşan Meqbil, "Geride bıraktıklarımızı görmek istiyoruz. Umarım ateşkes uzatılır ve herkes eve dönebilir" dedi.

Han Yunus'ta yaşayan Cihan Kanan ise kalıcı bir ateşkes olmasını umduğunu dile getirdi, "Allah insanlara sükûnet versin, daha fazla ev yıkılmasın. İnsanların evleri üzerlerine yıkıldı, yerlerinden edildiler, panik içinde evlerini, paralarını, her şeylerini kaybettiler" diye konuştu.

“İsrail-Lübnan sınırında ateşkes beklenmiyor”

Öte yandan, ateşkes anlaşması İsrail-Lübnan sınırını kapsamıyor. Lübnan'dan bildiren BBC Muhabiri Wyre Davies, İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmalara ara verileceğine dair bir bilgi olmadığını aktardı.

Hizbullah ve İsrail arasında bir iletişim mekanizması olmadığını ifade eden Davies, "Bölgeden konuştuğum BM yetkililerinin umudu var ancak çok hassas olan İsrail ve Lübnan sınırında, Gazze'deki gibi kısa süreli bir ateşkes yapılmasını beklemediklerini söylediler" dedi.

İsrail'in kuzeyinde, Lübnan Hizbullahı'yla karşılıklı saldırılar 8 Ekim'den beri devam ediyor.

60 yardım kamyonu Gazze'ye girdi

Ateşkes başladıktan sonra tıbbi malzeme, yakıt ve gıda taşıyan en az 60 yardım kamyonu Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye geçti.

İsrail, anlaşma gereği her gün Gazze'ye 130 bin litre yakıt girişi olacağını, şimdiye kadar sekiz tankerin Refah Sınırı'nı geçtiğini bildirdi. (Kısa Dalga)

Dünya