İsrail ordusu Cenin'i 'savaş uçağı' ile vurdu

İsrail ordusu Cenin'i 'savaş uçağı' ile vurdu
İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin'e savaş uçağıyla düzenlediği saldırıda bir Filistinlinin öldüğü, 8 kişinin yaralandığı bildirildi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Filistinli silahlı direniş gruplarının da bulunduğu Cenin'e "savaş uçağı"yla saldırdığını duyurdu.

Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırıda bir Filistinlinin öldüğünü, 8 yaralının da bölgedeki hastaneye nakledildiğini aktardı. Sosyal medyada, Cenin Mülteci Kampı'nda güçlü bir patlamanın meydana geldiği görüntüler paylaşıldı.

7 Ekim sonrası saldırılar

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında hayatını kaybeden Filistinli sayısı 505'e yükseldi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria'nın kuzeyinde Filistinli silahlı direniş gruplarının da bulunduğu Tulkerim ve Cenin gibi kentlere günlerce süren kuşatma ve baskınlar düzenliyor. İsrail'in sivil altyapıyı tahrip ederek çekildiği baskınlarda sivil can kayıpları da yaşanıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria'da özellikle 7 Ekim'den sonra Filistinli silahlı grupların peşinden gittiği bahanesiyle insansız hava aracı (İHA) saldırılarına başvuran İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da savaş uçağı kullandığını normalde açıklamıyor.

Cenin Kampı

Cenin mülteci kampı, 1948 Filistin Savaşı'ndan kaçan veya İsrail güçleri tarafından sürülen Filistinlilerin barınması amacıyla 1953 yılında kurulmuştur. Birleşmiş Milletler tarafından 33 bin kilometrekare olarak tahmin edilen yüksek nüfus yoğunluğuna sahip kampın tahmini nüfusu 18 bin kişi.

eyluoe2021-kamp2-001.jpg

Kamp, yüksek yoksulluk ve işsizlik oranlarından mustarip ve büyük ölçüde İsrail'in Cenin ekonomisinin %80'ini etkileyen yaptırımları nedeniyle zor yaşam koşullarıyla karşı karşıyaydı. İsrail-Filistin çatışmasında birçok olayın sıkça yaşandığı bir yer oldu.

3 Temmuz 2023'te İsrail ordusu, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da bulunan Filistin şehri Cenin'deki Cenin mülteci kampına büyük bir saldırı düzenledi. İsrail hükûmeti, "Ev ve Bahçe Operasyonu" adı verilen operasyonun amacının kamp içindeki militanları hedef almak olduğunu belirtti. Saldırıda 12 Filistinlinin öldüğü, en az 100 kişinin de yaralandığı açıklanmıştı.


Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya