İsrail ordusu elinde beyaz fosfor bombaları olduğunu itiraf etti

İsrail ordusu elinde beyaz fosfor bombaları olduğunu itiraf etti
İsrail ordusu, envanterinde beyaz fosfor içeren duman bombaları bulunduğunu açıkladı.

Beyaz Saray'ın Lübnan'ın güneyindeki saldırılarda bu tür yangın çıkarıcı malzemelerin kullanılmasına ilişkin endişesini dile getirmesin sonrası, İsrail ordu radyosundan açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Beyaz fosfor içeren, kamuflaj amaçlı tasarlanan, saldırı veya yangın çıkarmak amacı olmayan duman bombalarımız var" ifadelerine yer verildi.

Independent Türkçe'nin yer verdiği bilgilere göre; Birçok Batılı ordu gibi İsrail ordusunun da uluslararası hukuka göre yasal olan beyaz fosfor içeren sis bombalarına sahip olduğu kaydedilen açıklamada, bunun, yasal olarak yangın çıkarıcı silah şeklinde tanımlanmadığı öne sürüldü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, bugün düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in, Gazze'de beyaz fosfor bombası kullandığı yönündeki haberlerden de endişe duyduklarına işaret ederek, bunun askeri amaçlarla kullanılabileceğini, ancak sivillere zararı en aza indirmek için elden gelen her şeyin yapılması gerektiğini dile getirmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric ise özellikle yoğun nüfuslu alanlarda beyaz fosfor gibi silahların kullanımından ciddi endişe duyduklarını açıklamıştı.

BEYAZ FOSFOR NEDİR?
80-100 metre yükseklikte patlatılan, oksijenle yanmaya başlayan ve yaklaşık 30 dönümlük bir alanı etkileyecek kapasitede. Yakıcı özelliği nedeniyle yasaktır. (Kısa Dalga)

Dünya