İsrail'de bir bakanın nükleer bomba açıklamasına karşı Rusya'dan denetçi gönderilmesi çağrısı

İsrail'de bir bakanın nükleer bomba açıklamasına karşı Rusya'dan denetçi gönderilmesi çağrısı
İsrail'in "Hamas'ı ortadan kaldırmak için Gazze Şeridi'ne nükleer bomba atmanın bir seçenek olduğunu" açıklamasına karşı Rusya'dan 'denetçi gönderilmesi' çağrısı yapıldı.

Artı Gerçek'in haberine göre İsrail'de aşırılık yanlısı Otzma Yehudit partisinin üyesi ve "Kudüs ve Vaat Edilen Topraklar Bakanı" Amihai Eliyahu'nun "Hamas'ı ortadan kaldırmak için Gazze Şeridi'ne nükleer bomba atmanın bir seçenek olduğunu" söylemesine Rusya'dan da tepki geldi.

'Bu sözler çok sayıda soru işareti yarattı'

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) İsrail'e denetçi yollaması çağrısında bulundu.

Soloviev televizyonuna konuşan Zaharova, ana meselenin İsrail'in nükleer silah sahibi olduğunu itiraf etmiş gibi görünmesi olduğunu söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Eliyahu'nun İsrail içinde de tartışma yaratan sözleri hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Bu sözler çok sayıda soru işareti yarattı. İlk soru şu: Görünüşe göre, nükleer silahların varlığı konusunda resmi bir açıklama duyuyoruz. Buna çerçevede, herkesin aklına gelen sonraki sorular da şunlar: Uluslararası kurumlar nerede? UAEK nerede? Denetçiler nerede?"

İran da 'harekete geçmeli' çağrısı yapmıştı

UAEK'nın nükleer denetçilerine kapısını açmasına rağmen yıllarca İsrail'in "nükleer silah" suçlamalarının hedefi olan İran'dan da dün benzer bir çağrı gelmişti. İran Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu bu barbar apartheid rejimini silahsızlandırmak için derhal ve müdahaleye uğramadan harekete geçmeli" demişti.

İsrail yöneyimi reddetmişti

İsrail yönetimi, ülkenin nükleer silah sahibi olduğu yönündeki yaygın inancı hiçbir zaman kamuoyu nezdinde doğrulamadı. Ancak uluslararası uzmanlar, İsrail'in yaklaşık 80-90 nükleer savaş başlığına sahip olduğuna inanıyor. İsrailli bakan Eliyahu'nun pazar günü infial yaratan sözleri de nükleer silahların dolaylı kabulu olarak yorumlandı.

Kabine üyeliği askıda

Eliyahu'nun 2.1 milyon sivilin yaşadığı Gazze'ye nükleer silah atılabileceğini söylemesi tüm dünyada tepki çekmişti. İsrailli rehinelerin aileleri de bakana tepki gösterirken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Eliyahu'nun sözlerini "Gerçeklikten kopuk" diye niteleyip kabine üyeliğini askıya almıştı. (Kısa Dalga)

Dünya