İsrail'de Filistinli 44 gazeteci tutuklu

İsrail'de Filistinli 44 gazeteci tutuklu
Filistinli Gazeteciler Sendikası, 44 Filistinli gazetecinin İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunduğunu duyurdu.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattı. Kısa bir süre sonra operasyona Filistin'deki pek çok grup destek verdi. İsrail ise yaşananların ardından 'resmen savaş' hali ilan etti. Bölgede karşılıklı çatışmalar takas süreci nedeniyle durduruldu.

41 gazeteci gözaltına alındı

Filistinli Gazeteciler Sendikası tarafından yapılan yazılı açıklamada ise 7 Ekim'den bu yana 41 gazetecinin gözaltına alındığı, bunlardan 12'sinin farklı gözaltı sürelerinin ardından serbest bırakıldığı belirtildi.

'İdari tutukluluk' uygulaması

Açıklamada, 29 gazetecinin yanı sıra 7 Ekim öncesi tutuklanan 15 gazetecinin de tutukluluğunun sürmesiyle İsrail hapishanelerinde toplam 44 basın mensubunun "idari tutukluluk" uygulamasıyla gözaltında tutulduğu kaydedildi.

6 aya kadar hapiste tutuluyorlar

"İdari tutukluluk" uygulaması, İsrail’in, işgal ettiği topraklardaki Filistinlileri, hiçbir suçlama yöneltilmeksizin alıkoyması anlamına geliyor. Filistinliler, haklarındaki suçlamayı öğrenemeden ve kendilerini savunma hakkından mahrum şekilde 6 aya kadar hapse atılabiliyor.

70 gazeteci hayatını kaybetti

Sendika, 25 Kasım'da yaptığı açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sonrasında 70 gazetecinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. (Kısa Dalga)

Dünya