İsrail'deki F-35'ler uçuştan çekildi: Teknik sorun inceleniyor

İsrail'deki F-35'ler uçuştan çekildi: Teknik sorun inceleniyor
Türkiye'nin bir dönem üretim ortağı olduğu F-35 savaş uçaklarının pilot fırlatma sisteminde sorun yaşandığı belirtiliyor. ABD'den gelen uyarının ardından İsrail'deki F-35'lerin uçuşu inceleme için durduruldu.

İsrail Hava Kuvvetleri, filosundaki F-35 uçaklarının uçuşlarını geçici olarak durdurdu. Kararın, pilot fırlatma sistemlerinde sorun olduğu konusunda ABD'den açıklanan endişeler nedeniyle alındığı açıklandı.

İsrail Hava Kuvvetleri'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, birkaç gün boyunca teknik incelemeler yapılacağı ve bu süreçte yapılacak herhangi münferit F-35 uçuşunun Hava Kuvvetleri Komutanı'nın özel iznine tabi olacağı belirtildi.

Karar, Lockheed Martin firması tarafından ABD'de üretilen uçakların pilot fırlatma sistemlerinde sorun tespit edilmesi sonrasında geldi. ABD'den cuma günü yayınladığı uyarıda, aralarında F-35'in de yer aldığı üç Amerikan askeri uçağında pilot fırlatma sistemlerinin ateşleme kartuşlarında olası sorunlar görüldüğü belirtilmişti. Bu ABD ordusunun da bazı operasyonlarını iptal etmek zorunda kaldığı açıklanmıştı.

Türkiye'nin bir dönem üretim ortağı olduğu F-35 savaş uçakları, İsrail'de İbranice olarak 'Adir' adıyla anılıyır.

Türkiye, bir NATO üyesi olarak Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri satın alınca, F-35 programından çıkarılmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya