İsrail’den ‘Gazze’deki mülteci kampında sivil ölümler’ itirafı: Bu da savaşın trajedisi

İsrail’den ‘Gazze’deki mülteci kampında sivil ölümler’ itirafı: Bu da savaşın trajedisi
En az 100 kişinin hayatını kaybettiği Gazze’deki Cibaliye mülteci kampına saldırıyı kabul eden İsrailli yetkili, sivil ölümlerle ilgili “Bu da savaşın trajedisi, onlara güneye gitmelerini söyledik” ifadesini kullandı.

İsrail ordusu dün akşam saatlerinde Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırı düzenledi.

İçinde çok sayıda sivilin bulunduğu kamptaki yerleşim alanlarına düzenlenen saldırıda Gazze'deki Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre en az 100 kişi hayatını kaybetti.

Bakanlık, kampta bulunan sivil yerleşim yerlerinden 6 Blok Mahallesi'nin tamamen yerle bir olduğunu duyurdu.

Saldırıyı kabul eden İsrail, asıl hedefin Hamas'ın üst düzey komutanı olduğunu iddia etti.

Saldırının ardından CNN International'da gazeteci Wolf Blitzer'in sorularını yanıtlayan İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Richard Hecht, kampta savaş suçu olarak kabul edilen sivillerin olduğunu bildiklerini itiraf ederken, “Bu da savaşın trajedisi” ifadesini kullandı.

Blitzer’in “Duyduğum şey şu mu, komutanı öldürmek için pek çok masum erkek çocuk, kadın ve sivilin olduğunu bildiğiniz halde, onların da öleceğini bildiğiniz halde bir mülteci kampını mı bombaladınız?” sorusuna Hecht, “Duyduğun şey şu. Biz o komutana odaklandık dediğim gibi. Bu komutan pek çok İsrailliyi öldürmüş biri. Orada altyapı olabilir, orada tüneller olabilir” yanıtını verdi.

“Bu da savaşın trajedisi”

Blitzer’in ısrarla sivilleri sorması üzerine Sözcü, “Yani bu da savaşın trajedisi. Onlara güneye gitmelerini söyledik. Hamas'la ilgisi olmayan siviller, lütfen güneye gidin dedik” ifadelerini kullandı.

Blitzer’in “Son kez sorayım, orada sivillerin, kadın ve çocukların, Filistinli mültecilerin olduğunu biliyordunuz ve yine de o komutanı öldürmek için kampı bombaladınız yani değil mi? Peki öldü mü?” sorusuna da Hecht, “Evet öldü. Ve biz zaten sivil ölümlerini en aza indirmek için her şeyi yapıyoruz” yanıtını verdi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari de düzenlediği basın toplantısında Gazze Şeridi'ndeki Cibaliye Mülteci Kampı'na yönelik saldırıyı kendilerinin düzenlediğini söyledi.

Hagari, İsrail ordusunun Gazze'ye karadan girmesinin ardından "savaşı yöneten" Hamas'ın üst düzey yetkilisi İbrahim Biari'yi hedef aldıklarını ileri sürdü.

İsrail Ordu Sözcüsü, "çok sayıda teröristi" bu saldırıda öldürdüklerini iddia ederek, bölgede kapsamlı bir askeri altyapı bulunduğu için tünellerin çökmesiyle diğer binaların da çöktüğünü savundu.

Save The Children: Yıkımı görünce dehşete düştük

İngiltere merkezli sivil toplum örgütü Save The Children'ın Filistin Direktörü Jason Lee, Cibaliye Mülteci Kampı'ndaki yıkımı görünce dehşete düştüklerini belirtti.

Lee, örgütün X hesabından yaptığı paylaşımda, "Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'nda daha fazla ailenin ölümüne ve yaralanmasına neden olan yıkımı gördüğümüz için dehşete düştük. Siviller korunmalıdır" dedi.

“Yaralıların çoğu kadın ve çocuk”

Cibaliye’de saldırı noktasına yakın olan Endonezya Hastanesi’nin cerrahi direktörü Dr. Mohamed El Ron, saldırının ardından hastaneye yaklaşık 400 kişinin getirildiğini söyledi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Ron, hastaneye getirilenlerden 120’sinin ölü olduğunu, çoğunluğunun da kadın ve çocuklardan oluştuğunu belirtti.

Ron, ağır yaralı olan ve kompleks cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyan hastaların ise ateş altında ilerleyerek Gazze’deki Şifa Hastanesi’ne nakledilmesinin gerekeceğini kaydetti.

“Çocuklar ciddi yanıklarla hastaneye getirildi”

Gazze’deki Şifa Hastanesi’nde çalışan Sınır Tanımayan Doktorlar’dan bir hemşire ise Cibaliye Mülteci Kampı’na yönelik hava saldırısından ciddi şekilde yanıklarla hastaneye getirilen çocuklar olduğunu söyledi.

Kuruluşun X hesabından yapılan paylaşımda hemşire Mohammed Hawajreh’in “Çocukların aileleri yanlarında değildi. Pek çoğu ağlayarak anne babasını soruyordu. Onlara yer bulana kadar yanlarında kaldım. Hastane dolu olduğu için yer bulmak kolay değildi” sözleri aktarıldı.

Sınır Tanımayan Doktorlar, saldırıyı kınarken “Artık yeter!” ifadesiyle ateşkes çağrısı yaptı.

116 bin Filistinli mülteci kayıtlı

Gazze şehrinin kuzeyindeki Cibaliye, Gazze'deki sekiz mülteci kampının en büyüğü.

Temmuz 2023 itibariyle Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kampa kaydedilen 116 bin Filistinli mülteci bulunuyordu.

Mülteciler Cibaliye'ye 1948 savaşının ardından yerleşmeye başladılar. 1,4 kilometrekarelik alanıyla küçük ama yoğun nüfuslu bir bölge ve çoğunlukla konutlardan oluşuyor.

Cibaliye'de 16 okul binasında hizmet veren 26 okul, bir gıda dağıtım merkezi, iki sağlık merkezi, bir kütüphane ve yedi su kuyusu bulunuyor.

Eş-Şati mülteci kampıyla birlikte Cibaliye, İsrail'in tahliyesini istediği bölgede yer alıyor. (Kısa Dalga)

Dünya