İsrail'den Türkiye'nin kısıtlamasına yanıt geldi: Türk ekonomisine zarar verecek tedbirler alınacak

İsrail'den Türkiye'nin kısıtlamasına yanıt geldi: Türk ekonomisine zarar verecek tedbirler alınacak
Türkiye'nin ihracatı kısıtlama kararına İsrail'den ilk yanıt geldi. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ihracatı kısıtlama kararına tepki gösterdi. Katz, açıklamasında Erdoğan'ın Hamas'ı desteklemek için Türk halkının ekonomik çıkarlarını feda ettiğini söyledi ve "Benzer şekilde karşılık vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanlığı, Filistin'e saldırılarına devam eden İsrail'e yönelik 54 ürün grubunda ihracat kısıtlaması uygulanmasını kararlaştırdı. Türk Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan resmi açıklamada, İsrail'e yönelik kararın gerekçeleri ve ihracat kısıtlaması uygulanacak ürün gruplarına yer verildi. Kısıtlama kararı bugünden ( 9 Nisan 2024 ) itibaren geçerli.


Kararın ardından İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Türkiye'nin İsrail'in ürünlerine ihracat kısıtlaması getirmesinin Türkiye'nin ticari anlaşmalarını "tek taraflı şekilde ihlal ettiğini" söyledi. Katz, "Benzer şekilde karşılık vereceğiz" dedi.

Erdoğan'ı sert dille eleştirdi

Israel Katz, resmi X Hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi :
''Erdoğa , Gazze'de kadınlara, kız çocuklarına, yetişkinlere tecavüz eden, öldüren ve bedenlerine saygısızlık eden ve çocukları diri diri yakan Hamas katillerine verdiği destek uğruna bir kez daha Türkiye halkının ekonomik çıkarlarını feda ediyor. İsrail şiddete ve gasplara boyun eğmeyecek, ticaret anlaşmalarının tek taraflı ihlaline göz yummayacak ve Türkiye'ye karşı Türk ekonomisine zarar verecek paralel tedbirler alacaktır." dedi.

''Amerika'daki dostlarımıza talimat verdim''

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, Türkiye'ye yatırımların durdurulması için ABD' ye de talimat verdiğini duyurdu.

''İsrail'in Türkiye'nin ihracatını engelleyeceği ürünler için bir liste daha hazırlanmasını ve ayrıca ABD'deki ülke ve kuruluşlarla temasa geçilmesini, Türkiye'deki yatırımların durdurulmasını ve Türkiye'den ürün ithalatının engellenmesini ve Amerika'daki dostlarımıza talimat verdim. Kongre boykot yasalarının ihlalini inceleyecek ve buna göre Türkiye'ye yaptırım uygulayacak'' dedi.

kantz.jpg​​​​​​​

(Kısa Dalga)

Ekonomi