İsrail’in operasyon yapmayı planladığı Refah nerede ve neden önemli?

İsrail’in operasyon yapmayı planladığı Refah nerede ve  neden önemli?
İsrail'in 7 Ekim'de başlayan saldırılarından sonra tahliye emirlerinin verilmesi ile buraya kaçan sivillerle beraber, bölgenin nüfusu 5 kat arttı.

İsrail ordusu, Refah'ın doğusunda İsrail sınırı yakınındaki birçok mahalleyi boşaltmaya başlamıştı. 100 bine yakın Filistinli’ye olası bir kara operasyonu öncesi Han Yunus ve El Mevasi bölgelerine gitmeleri söylendi. Bu, İsrail'in Refah'a yönelik kara operasyonuna başlayacağı şeklinde yorumlandı.

Birleşmiş Milletler (BM) İsrail’in planını hayata geçirmesi halinde Refah’ta bir insani felaket yaşanabileceği uyarısında bulundu. Hamas, ateşkes anlaşmasını kabul ederken, İsrail Refah'taki hedefleri vurmaya başladı. Beyaz Saray, Refah'a operasyona karşı. Peki Refah neresi ve neden önemli?

BBC Arapça Servisi'nin derlediği habere göre Refah, Gazze Şeridi’ni güneyde, Mısır’daki Sina Yarımadası’ndan ayıran sınırda bulunuyor.

Gazze Şeridi’nin Mısır sınırındaki en büyük şehri. 55 kilometre karelik bölge, güneybatısındaki Kudüs’ten 107 km uzaklıkta.

Gazze ile Mısır arasındaki tek sınır geçişi olduğu için on yıllardır bölgeye insani yardım buradan sağlanıyor. Yaralıların tedavisi için güvenli bölgelere taşınması açısından da kritik. Refah, Gazze Şeridi için ekonomik ve ticari açıdan kritik öneme sahip Savaş başlamadan önce Refah üzerinden Gazze’ye her gün yüzlerce tır buradan giriyordu.

Siviller sığındı

İsrail'in 7 Ekim'de başlayan saldırılarından sonra tahliye emirlerinin verilmesi ile buraya kaçan sivillerle beraber, bölgenin nüfusu 5 kat arttı. Bölge halkı, okullarda, sokaklarda, nefes dahi alınamayacak kadar kalabalık sığınaklarda acımasız koşullarda yaşıyorlar.

Bazıları Mısır ve İsrail sınırları ile çevrilen küçük arazilerde yaşamını sürdürüyor. Doktorlar ve yardım kuruluşları temel ihtiyaçları sağlama ve hastalıkların yayılmasını önlemede zorluklar yaşıyor.

Sivillerin çoğu buralarda ağaç kütükleri ya da metal çubuklardan çadırlar yapıp, üstünü kumaş ya da plastik örtülerle örtüyor. Refah’ta yaklaşık 3,5 kilometre karelik bir bölgenin çadırlarla kaplandığı tahmin ediliyor. (Kısa Dalga)

Dünya