İsrail'in tüm esirlerin bırakılması karşılığında Hamas'a 2 aylık ateşkes teklif ettiği iddia edildi

İsrail'in tüm esirlerin bırakılması karşılığında Hamas'a 2 aylık ateşkes teklif ettiği iddia edildi
İsrail'in, Hamas'a tüm rehinelerin serbest bırakılması karşılığında 2 aylık yeni bir 'ateşkes' teklif ettiği iddia edildi.

ABD merkezli Axios haber sitesinin iki İsrailli yetkiliye dayandırdığı habere göre İsrailli yetkililer Hamas'tan yanıt beklediklerini ancak önümüzdeki günlerde ateşkes planında ilerleme kaydedilebileceğini dile getirdi.

Henüz Hamas’tan ve Tel Aviv yönetiminden konuya ilişkin bir açıklama gelmedi.

Teklif'te Katar ve Mısır aracı

Habere göre, İsrail Gazze’de kalıcı ateşkes içermeyen öneriyi Katar ve Mısır aracılığıyla iletti. İsrailli yetkiler esir takası mutabakatına varılırsa ilk aşamada öncelikli olarak kadınların, 60 yaş üstü erkeklerin ve sağlık durumları kritik olan rehinelerin serbest bırakılmasının planlanacağını belirtti.

Sonraki aşamalarda kadın askerlerin, asker olmayan 60 yaş altı erkeklerin, İsrailli erkek askerlerin ve rehinelerin cesetlerinin teslim edilmesinin yer alacağı ifade edildi.

İsrailli yetkililerin, teklif edilen esir takası mutabakatına göre İsrail ve Hamas'ın her bir İsrailli esir karşılığında kaç Filistinli esirin serbest bırakılacağı konusunda önceden anlaşacağı ve ardından bu Filistinli esirlerin isimleri konusunda ayrı müzakerelerin yapılacağını söylediği aktarıldı. (Kısa Dalga)

Dünya