İstanbul Analytics: Merkez Bankası geçen hafta günde 1 milyar dolar döviz satmış olabilir

İstanbul Analytics: Merkez Bankası geçen hafta günde 1 milyar dolar döviz satmış olabilir
Finans danışmanlığı hizmeti veren İstanbul Analytics, bu sabah yayımladığı raporda, doların 16 eşiğini aşmaması için geçen hafta izlenen politikayı analiz etti: Günde 1 milyar dolar satılmış olabilir. Oyunun sonu çok yaklaştı.

Türk lirası ay başından beri yaklaşık yüzde 8 değer kaybı yaşarken, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) geçtiğimiz hafta doları 16 bandının altında tutabilmek için 1 milyar dolar döviz satmış olabileceği belirtildi. Buna göre, TCMB'nin müdahale için kullanılabilecek rezervleri 30 milyar doların da altına gerilemiş olabilir.

Finans danışmanlığı hizmeti veren İstanbul Analytics, bu sabah yayımladığı raporda, "Hafta boyunca dolar/TL'de yeni savunma hattı 16'yı koruyan TCMB, oldukça yüksek bedel ödedi. Çeşitli kaynaklardan edindiğimiz veri ve anektodlara göre, günde 1 milyar dolar döviz satmış olabilir" ifadelerini kullandı.

'REZERVLER 30 MİLYAR DOLARIN ALTINA GERİLEMİŞ OLABİLİR'

Reuters'ın aktardığı raporda, "Sonuçta, TCMB'nin müdahale için kullanılabilecek rezervleri 30 milyar doların da altına gerilemiş olmalı" denildi.

'TURİZMLE DENGELEME ARİTMETİĞİ TUTMUYOR'

Raporda, iktidarın döviz krizine turizm gelirleriyle çözüm bulma planları için de şu yorum yapıldı:

"TCMB açısından net döviz girişi turizm gelirleri vasıtasıyla olacak. Bu meblağ Haziran-Eylül döneminde en fazla ayda 5 milyar dolar tutar. Buna karşın, TCMB halen müdahale için ayda bu girişin dört katı döviz satıyor. Oyun sonunun çok yaklaştığını bu aritmetikten bile görebiliriz."

Ekonomi