İstanbul depremsiz yıkılıyor: 1556 bina kendiliğinden çökebilir

İstanbul depremsiz yıkılıyor: 1556 bina kendiliğinden çökebilir
İBB’nin tespitine göre İstanbul’da deprem olmasa bile olduğu yerde yıkılma riski bulunan 1556 bina bulunuyor.

Kısa Dalga - Deprem uyarılarının yapıldığı, riskli binaların sık sık gündeme geldiği İstanbul'da kendiliğinden çöken binalar artıyor. Bahçelievler'de dün 7 katlı bina çökerken, Belediye Başkanı Hakan Bahadır, 1980'te 4 katlı binaya, 1994’te 3 kat daha eklendiğini söyledi. Bu çökmeden bir süre sonra aynı semtte başka bir binanın da binasında çatı saçağı çöktü.

1556 riskli bina

İBB’nin tespitine göre İstanbul’da deprem olmasa bile olduğu yerde yıkılma riski bulunan 1556 bina bulunuyor. Cumhuriyet'ten Çağdaş Bayraktar'a konuşan İBB İstanbul Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret AŞ (KİPTAŞ) Genel Müdürü Ali Kurt, "Olası bir Marmara depreminde 200 bin bina kullanılamaz hale gelecek. 1.2 milyon bağımsız birim ve 4.8 milyon insan ciddi risk altında. Binalar olduğu yerde yıkılmaya başladı. Belediyemiz bu binaların dönüşümü için bakanlığın verdiği kira desteğine ek destek verebilmek için karar çıkardı" dedi.

İnşaat maliyetleri arttı

“25 bin bağımsız birimle ilgili yurttaşlarla yaptığımız uzlaşımız var” diyen Kurt şöyle devam etti: “Yani yurttaşlar borçlanarak binalarının yenilenmesini kabul ediyor. Ama inşaat maliyetleri ilk kez 2022’nin birinci çeyreğinde asgari ücretin üstüne çıktı. Kamu bankalarının bu sürece destek olması lazım. Görüşmelerimiz sürüyor." (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem