İstanbul Ekonomi Araştırma Şirketi anketi : Cumhur İttifakı 44.7, Millet İttifakı 38,6

İstanbul Ekonomi Araştırma Şirketi anketi : Cumhur İttifakı 44.7, Millet İttifakı 38,6
İstanbul Ekonomi Araştırma Şirketi'nin yaptığı ankete göre bu pazar seçim olsa kararsızların dağıtılması halinde Cumhur ittifakı 44.7 oy alabiliyor

İstanbul Ekonomi Araştırma 12 ilde yaklaşık bin 500 kişiyle yaptığı anketin Nisan ayı sonuçlarını açıkladı. Ankette katılımcılara bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verecekleri, ekonomik beklentiler, koronavirüse dair endişeleri ve hangi partiyi daha başarılı buldukları soruldu. 

Araştırmaya göre, kararsızlar dağıtılmadan önce AK Parti'nin oy oranı yüzde 26.5, CHP'nin oy oranı yüzde 17.2, İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 12, HDP'nin yüzde 8.6, MHP'nin ise 6,5 olarak belirlendi. Kararsızım diyenlerin oranı 17.5, oy kullanmayacağını belirtenlerin oranı ise yüzde 8.6 oldu.

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise AK Parti'nin oy oranı yüzde 36.1, CHP'nin oy oranı yüzde 23.3, İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 15.3, HDP'nin yüzde 11.3, MHP'nin ise 8.6 olarak ölçüldü. DEVA Partisi'nin kararsızlar dağıtılmadan önceki oy oranı 2.1 iken kararsızlar dağıtıldıktan sonra bu oran 2.7'ye yükseldi.

Siyasetçilerin başarı puanlarının da sorulduğu ankette katılımcılardan parti liderlerini 1-10 puan arasında değerlendirmeleri istendi.Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başarı puanı 5.3, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in puanı 4.4, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin puanı 3.9, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun puanı 3.6, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın puanı 3.3, Gelecek partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun puanı 2.9, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun puanı 2.8, Edirne’de tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın puanı ise 2.7 çıktı.

Korona virüsü salgınında bir yıl geride kalırken katılımcıların salgın hakkındaki endişeleri de belirlendi. Buna göre, "Çok endişeliyim" diyenlerin oranı yüzde 27.3 oldu. "Endişeliyim" cevabını verenler yüzde 35.6, "Ne endişeliyim ne endişesizim" diyenlerin oranı yüzde 11.9, "Endişeli değilim" diyenlerin oranı yüzde 13.9, hiç endişesi bulunmayanların oranı ise yüzde 11.3 olarak ölçüldü.

Önümüzdeki bir yıl içerisinde ekonominin durumunun 'çok daha kötü' olacağını söyleyenler yüzde 43, 'daha iyi' olacağını belirtenler yüzde 24 çıktı. Ekonomik durumun değişmeyeceğini ifade edenlerin oranı ise yüzde 33 olarak ölçüldü.

Gündem