İstanbul - New York arasını 4-5 saate düşürecek uçak: Overture

İstanbul - New York arasını 4-5 saate düşürecek uçak: Overture
Boom Supersonic'in geliştirdiği Concorde’un oğlu Overture uçağı seyahat sürelerinde büyük kısalma yaratacak.

American Airlines, Boom Supersonic tarafından geliştirilen dünyanın en hızlı uçağı olan Overture'dan 20 tane almak için anlaşma imzaladı.

2003 yılında Concorde’un emekliye ayrılmasından sonra yaklaşık 20 yıldır ticari süpersonik bir seyahat gerçekleşmedi. Shiftdelete.net'te yer alan habere göre, iki katı hızda taşımaya hazırlanan Concorde’un oğlu Overture, su üzerinde uçarken 1.7 Mach hıza ulaşıyor. Bu da saatte 2 bin kilometreye denk geliyor.

NEW YORK-LONDRA 3.5 SAAT

Test sonuçları başarılı olduğu takdirde yolcu uçakları kullanılabilir hale gelecek. İstanbul-New York arası 8 bin kilometre ediyor. Hesaplamalara göre yeni dönemle birlikte İstanbul-New York arası 4 ya da 5 saate düşebilir. Ayrıca New York-Londra arası normalde yaklaşık 7 saat sürerken Overture ile seyahat süresi 3.5 saat sürecek.

İLK UÇUŞ HEDEFİ 2026

Uçağın ilk uçuşu için ise hedef 2026 olarak yer alıyor. İlk insanlı test uçuş tarihi ise 2029’u gösteriyor. Ayrıca uçağın 65 ile 80 birinci sınıf yolcu taşıma kapasitesine sahip olacağı da ifade ediliyor.

Dünyada 600’den fazla rotada uçmak için tasarlanan uçağın gövde boyutu, önden arkaya gittikçe inceliyor. Bu da sürtünmeyi en aza indirerek yakıt verimliliğini üst düzeye çıkarıyor.

Ekonomi