İstanbul Planlama Ajansı açıkladı: İstanbul'da yaşamak için 3 asgari ücret kazanmak da yetmiyor

İstanbul Planlama Ajansı açıkladı: İstanbul'da yaşamak için 3 asgari ücret kazanmak da yetmiyor
İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA), ‘İstanbul’da Yaşam Maliyeti Araştırması’ yayınlandı. Araştırmaya göre; İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 73,74 artarak, 38 bin 828 lira oldu. İstanbul’da ortalama yaşam maliyeti, geçtiğimiz aya göre 3 bin 448 lira arttı.

İPA’nın İstanbul’da Yaşam Maliyeti Araştırması’ bugün yayınlandı. Araştırmaya göre; İstanbul’da yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 73,24 arttı. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 38.828 lira olarak hesaplandı.

İstanbul’da yaşamanın maliyeti bir önceki aya göre yüzde 9,75, bir önceki yılın aralık ayına göre ise yüzde 40,69 oranında arttı. Bir önceki yılın temmuz ayına göre ise İstanbul’da yaşam maliyetinin yıllık (son 12 ay) artış oranı yüzde 73,24 olarak gerçekleşti.

Aylık artış 3 bin liranın üzerinde

Temmuz ayında İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 38 bin 828 lira olarak hesaplandı. İstanbul’da ortalama yaşam maliyeti, haziran ayında 35 bin 380 liraydı. Temmuz ayında bu maliyet geçtiğimiz aya göre 3 bin 448 lira arttı.

Hanelerin sık kullandığı bazı ürünlerin bir önceki yılın temmuz ayına göre fiyat artışlarına bakıldığında en yüksek fiyat artışlarından birinin yüzde 94,31 artış oranı ile zeytinyağı fiyatlarında yaşandığı görüldü. (ANKA)

Ekonomi