İstanbul Tabip Odası'ndan 'Kızamık' uyarısı: Vakalar artıyor, bakanlık verileri açıklasın

İstanbul Tabip Odası'ndan 'Kızamık' uyarısı: Vakalar artıyor, bakanlık verileri açıklasın
Kızamık vakalarının artışına dikkat çeken İstanbul Tabip Odası, verilerin şeffaf biçimde açıklanmasını ve aşı konusunda ısrarcı olunmasını talep etti.

İstanbul Tabip Odası kızamık salgınına dikkat çekerek, hayatını kaybeden çocuklar olduğunu açıkladı.
Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen İstanbul Tabip Odası, İstanbul'un çeşitli ilçelerindeki hastanelere kızamık nedeniyle yapılan başvuru sayılarındaki ve hastane yatışlarındaki artışın endişe verici boyutlara ulaştığını duyurdu

.
Açıklamada kızamık vakalarının artış nedenlerine dair şu bilgiler verildi:
1- Aşı reddi ve aşı kararsızlığı: Bu sorun giderek büyüyen bir krize dönüşmektedir ülkemizde.2011 yılında 18 aile çocuğuna aşı yaptırmak istemezken 2018 yılında bu rakam 23 bine çıkmıştır. 2015 yılında çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen bir babanın açmış olduğu davada Anayasa Mahkemesi’nin yetersiz yasal mevzuata dayanarak babayı haklı bulmasının etkisiyle aşıyı reddeden ailelerin sayısındaki tırmanış, corona virüs aşılamaları döneminde bilim dışı, aşı karşıtı çevrelerin yol açtığı bilgi kirliliğiyle daha da artırmıştır.

2- Göç olgusu: Son yıllarda çeşitli ülkelerden insanların kontrolsüz bir göçle ülkemize sığınmak zorunda kalmaları ve bazıları kayıt dışı bir statüde yaşayan bu nüfusun aşılamalarında yaşanan güçlükler. Yurt içi bölgeler arasında mevsimlik işçiler nedeniyle yaşanan göçler de bu kapsamda değerlendirilebilir.

3- Aşı takviminde yapılan plansız değişiklik: 2020 yılında ulusal bağışıklama programında yapılan değişiklikle ilkokul 1.sınıfta yapılan kızamık aşısının ikinci dozu 4 yaşa çekilerek arada kalan 5 ve 6 yaşındaki 3 milyona yakın çocuğun aşılamasında yaşanan aksamalar.

4- Bağışıklamada yaşanan bölgeler arası eşitsizlikler: Bilhassa doğu ve güneydoğu illerinde yaşayan nüfusun aşıya ulaşımında yaşanan güçlükler

5- Kayıt altına alınamamış nüfus: Herhangi bir aile hekimine kaydı olmayan nüfusun varlığı


Tabip Odası son olarak İstanbul'da yaşanan kızamık salgınına karşı ailelere seslenerek; kızamık aşısını çocuklarınıza 9 aylık,12 aylıkken ve 4 yaşında yaptırmak gerektiğini hatırlattı.

Gündem