İstanbul Valiliği 24 Nisan anmasını yasakladı

İstanbul Valiliği 24 Nisan anmasını yasakladı
24 Nisan Anma Platformu'nun bu yıl Kadıköy Süreyya Operası önünde yapmak istediği anma etkinliği İstanbul Valiliğince yasaklandı.

24 Nisan Anma Platformu, 24 Nisan 2024 Çarşamba günü Kadıköy Süreyya Operası önünde saat 19.00'da bir anma toplantısı gerçekleştirmek için İstanbul Valiliği'ne başvuruda bulundu.

Agos'un aktardığı habere göre, valilik bu yılki anmayı da geçtiğimiz iki yılda olduğu gibi yasakladı.

24 Nisan Anma Platformu, konuyla ilgili bir basın açıklaması yayımladı.

Platformun açıklamasında şu ifadeler yer verildi:

"2010 yılından 2019 yılına kadar İstanbul ve Türkiye'nin çeşitli kentlerinde düzenlediğimiz 1915 Ermeni soykırımında hayatını kaybedenleri anma etkinliğimiz 2020 yılından beridir yasaklanıyor. Pandemi döneminde sokakta anma etkinliği gerçekleştirmememizi fırsat bilen İstanbul Valiliği, son üç yıldır anma programımızı engelliyor.

Yıllardır düzenlenen anma etkinliği sadece bir basın açıklaması olarak değil yaklaşık bir saat boyunca süren sessiz bir yitirdiklerimize saygı eylemi olarak planlanıyor. Bizler hiçbir gerekçe gösterilmeden anma etkinliğimizin yasaklanmasını anti demokratik bir adımda ısrar edilmesi olarak görüyoruz. Irkçıların, göçmen düşmanlarının, canları çektiği gibi eylemler yapabildiği koşullarda, demokratikleşmenin en kritik virajlarından birisi olan 1915'le yüzleşme konusunda yapılacak bir etkinliğin 'uygun görülmemesi' demokratikleşmeme konusundaki ısrarın, ırkçılara verilen tavizin bir göstergesidir.

Bizler, 24 Nisan Anma Platformu'nu oluşturan bireyler ve kurumlar olarak İstanbul Valiliği'nin kararını gözden geçirmeye ve anma programının 10 yıldır yapıldığı şekliyle yapılmasına engel olmamaya davet ediyoruz."

Diğer anma etkinlikleri

İnsan Hakları Derneği Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, Ermeni Soykırımı’nı anmak için 24 Nisan Çarşamba günü İHD”nin Taksim’deki merkezinde saat 13.00’te “Tanı, Af Dile, Tazmin et” başlıklı bir basın açıklaması yapacak.

23 Nisan Salı akşamı saat 20.00'de de Şişli'de Nostalji Kafe'de “Soykırım: Yüzleşme neden bir zorunluluktur?” başlıklı bir forum düzenlenecek. Forumu ‘Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe’ Platformu düzenliyor. Forumun konuşmacıları Eren Keskin, Pakrat Estukyan, Tuna Emren, Dila Ak ve online bağlantı ile Taner Akçam olacak.

Gündem