İstanbul Valiliği'nden Boğaziçi açıklaması: "LGBTİ bayrakları ve pankartlar ele geçirildi"

İstanbul Valiliği'nden Boğaziçi açıklaması:  "LGBTİ bayrakları ve pankartlar ele geçirildi"
Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemlerde Kabe fotoğrafının yer aldığı görselin yere serilmesiyle ilgili beş kişi gözaltına alındı. İstanbul Valiliği, iki kişinin de arandığını açıkladı.

Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasının ardından başlayan protestolar sırasında dün öğrenciler çeşitli afiş ve resimlerin yer aldığı bir sergi düzenledi. Sergide Kabe resminin yere konulduğu bir video sosyal medyadan paylaşıldı. Tepkiler artarken Kısa süre sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın resen soruşturma başlattığı açıklandı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından, Boğaziçi Üniversitesi önünde Kabe fotoğrafının yere serilmesi olayı ile ilgili olarak ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçundan resen soruşturma başlatılmıştır” denildi.

İstanbul Valiliği de bugün bir açıklama yaparak, beş kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Açıklamada şöyle denildi: 

“Şahmeran ve LGBTİ bayrak teması”

"Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüste cuma günü rektörlük binası karşısına 'Kabe üzerine şahmeran temalı figür ve LGBT-İ bayrak teması' içeren resim asıldığı tespit edilmiştir. İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizce "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak" fiilini işleyen şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalarda; D.D., S.N.B, H.K., R.Ö. ve S.C.U. isimli şüpheliler gözaltına alınmış, diğer 2 şüphelinin yakalanması çalışmaları devam etmektedir.” 

Öğrenci kulüplerinde arama 

Valiliğin açıklamasında savcılık kararıyla Boğaziçi Üniversitesi Güzel Sanatlar Kulübünde arama yapıldığı belirtilerek, şöyle denildi: “Aramada söz konusu resmin asıldığı taşınabilir sunta pano ve çeşitli eylemlerde kullanılan afiş ve pankartlar bulunmuştur. Bununla beraber Boğaziçi Üniversitesi LGBTi Kulübünde yapılan aramada; PKK terör örgütü amblemli ve propaganda içerikli yasaklanmış bir kitap, LGBTİ bayrakları ile eylemlerde kullanılan çeşitli afiş ve pankartlar ele geçirilmiştir. Savcılık talimatıyla R.Ö adlı şahıs serbest bırakılmış, diğer şüphelilerle ilgili işlemler devam etmektedir.

İslam Dininin mukaddes mekanı ve Müslümanların Kıblesi Kabe-i Muazzamaya yönelik bu çirkin saldırıyı esefle kınıyoruz."

YÖK'ten açıklama

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) de olayla ilgili yazılı açıklama yaptı."Boğaziçi Üniversitesinde Ka’be-i Muazzama’nın hak ettiği saygı ve tazime ters düşen provakatif bir eylem gerçekleşmiştir" denilen açıklama şöyle:

"Ömür boyu utanç vesilesi olacak"

"Türk milletinin müşterek hassasiyetlerinden birisi de dini şiarlara ve sembollere hürmet göstermektir. Bu necib milletin kendisini diğer milletlerden ayırdeden hususiyetlerden birisi olan 'edeb ve hürmet' konusundaki azami titizliğini hayasızca ihlal eden bu eylemin, pervasızlığın ve saygısızlığın sahipleri için ömür boyu bir utanç vesilesi olacağı açıktır.

Üniversiteler sadece bilimsel faaliyetlerin yapıldığı yerler olmayıp aynı zamanda kendi milletinin kültür ve değerlerine sahip çıkacak nesiller, ahlaklı ve dürüst vatandaşlar yetiştiren kurumlardır. Bu gibi çirkin davranışların, ne bu davranışı gösterenlerin ne de mensubu oldukları üniversitenin saygınlığını artırmayacağı, savundukları fikirlere fayda getirmeyeceği ortadadır.

Dolayısıyla öğrencileri de dahil tüm akademi camiasının; toplumun müşterek hassasiyet noktaları, değerleri ve kutsallarına karşı her zaman dikkatli, nezaketli ve saygılı bir üslubu benimsemesinin  kendisini ayakta tutan bu topluma karşı bir vazifesi olduğunu ve bu eylemi gerçekleştirenlerin üniversite gençliğini temsil etmediğini hatırlatmak isteriz."

 

Gündem