İstanbul'a su sağlayan Trakya barajları alarm veriyor

İstanbul'a su sağlayan Trakya barajları alarm veriyor
Su ihtiyacını önemli oranda karşılayan Kazandere, Pabuçdere ve Istrancalar barajlarındaki doluluk oranları yüzde 25'in altına geriledi.

İSKİ'ye göre Kırklareli'deki Kazandare ve Pabuçdere ile Istrancalar'da eylül ayında yüzde 50 olarak kayda geçen doluluk oranı yüzde 25'in altına düştü.

Kazandere'nin doluluk oranı yüzde 17,82'ye, Pabuçdere'nin yüzde 3,35'e Istrancalar Barajı'nın ise yüzde 23,65'e geriledi.

Pubuçdere Barajı kuruma noktasına gelirken, Kazandere'nin ise büyük bölümü kurudu.

'SON YILLARIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNİ GÖRDÜK'

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, barajlarda son yılların en düşük seviyesinin yaşandığını söyledi.

Kuraklığın devam ettiğini ve etkisini de gösterdiğini belirten Tecer, şöyle devam etti: "Bu barajlardaki su seviyelerine de yansıyor. Son yılların en düşük seviyelerini görmüş durumda özellikle bu bölgede. Tabii bunun küresel iklim değişikliğiyle doğrudan ilişkili olduğunu değerlendiriyoruz. Ama bunu defalarca söylememize ve zikretmemize, uzmanların bu konuda rapor yayınlamalarına rağmen şunun farkında değiliz. Yani iklim değişikliği dediğimiz şey aslında çevresel problemlerin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Biz karbon emisyonlarını salmaya, iklim değişikliğine sebep veren sera gazlarının konsantrasyonlarını artırmaya devam ediyoruz. İklim değişikliği nedeniyle düşen yağışlar kuraklıklarda başta bu bölge olmak üzere bütün dünyada yaşantımızı doğrudan etkileyecek şeyler.

'DRAMATİK ŞEKİLDE YAŞAYACAĞIZ'

Tarımsal alanda kullandığımız, tükettiğimiz suların miktarların düşmesinde sanayi üretiminde kuraklığın etkisini çok dramatik bir şekilde yaşayacağız. Ama bunlarla iklim değişikliğinin sonuçlarıyla yaşayacak konularla adaptasyon sağlayabilecek bir yaşam biçimine, üretim şekline dönmemiz gerekiyor. Özellikle bu bölgede, yani Kazandere, Pabuçdere son yıllarda en düşük seviyelerini gördü. En son 2020 yılında böyle olmuştu. Geçen yıl yağan yağışlar biraz düzeldi. Ama 2022 yılında halen kuraklık devam ediyor. Bundan etkilenmeyecek şekilde bir yaşamsal dönüşüm oluşturmamız, plan, proje strateji geliştirmemiz gerekiyor tarım sektöründen sanayi kadar. Evlerde kullandığımız suların tüketim biçimine kadar topyekun bir zihniyet değişikliğiyle iklim değişikliğinin sonuçlarından en az etkilenebilecek bir döngüye girmemiz gerekiyor."

İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan barajların genel doluluk oranı yüzde 36,87 oldu. Barajların doluluk oranları şöyle:

Ömerli: 39,30 Darlık: 38,34 Elmalı: 40,83 Terkos: 41,45 Alibey: 19,87Büyükçekmece: 43.62 Sazlıdere: 42.47 Istrancalar: 23.65 Kazandere:17.82 Pabuçdere: 3.35 (DHA)

Gündem