İstanbul'da ev sahibi - kiracı anlaşmazlığı: 'Elektrik kesildi, annem oksijen makinesini kullanamıyor'

İstanbul'da ev sahibi - kiracı anlaşmazlığı: 'Elektrik kesildi, annem oksijen makinesini kullanamıyor'
İstanbul'da kiracı ile ev sahibinin anlaşmazlığı nedeniyle elektrik ve su aboneliği iptal ettirildi. Evde kalan astım hastası kadının elektrik olmadığı için oksijen cihazını kullanamadığı belirtildi.

Sultangazi ilçesindeki Sultançiftliği Mahallesi'nde 3 katlı binanın zemin katında 22 yıldır kiracı olarak oturduğunu söyleyen Kazım Yıldız'ın ikamet ettiği binayı 8 yıl önce Ömer Yıldırım satın aldı.

İddiaya göre, Ömer Yıldırım binanın zemin katında oturan ve kiracısı olan Kazım Yıldız'a evi satmak istediğini söyledi ve evi boşaltmasını istedi.

Yıldız, evin kirasını artırıp oturmayı teklif etti ancak ev sahibi bunu kabul etmedi.

Ev sahibi Yıldırım, Ramazan Bayramı tatili için memleketine giden Yıldız'ın oturduğu zemin kattaki dairenin elektrik ve suyunu kestirdi.

Kira artırmayı kabul etmiş

Yıldız, abonelik sözleşmesinin ev sahibi adına olduğunu belirterek şunları söyledi: "Ben 22 yıldır bu binada oturuyorum. Hiçbir gün kiramı, su faturamı ve elektrik faturamı aksatmadım. Hiçbir problemimiz yoktu eski ev sahipleriyle. Bu adam 7 yıl önce burayı aldı. Onunla anlaştık. Yukarıda Afganlar var, onun akrabalarını getirdi. Bize 'Siz az kira veriyorsunuz. Onlar kadar kira verin' dedi. Ben onlar kadar kira vereyim de.. Bu odadan hariç kapı yok; 'Bunları yap' dedim. 'Kiram neyse vereyim' dedim. 'Durumum yok ben yapamıyorum' dedi. 'Ben yapayım, kiradan kesilsin' dedim. Öyle kaldı.

'Annem hasta'

Ramazan Bayramı'nda memlekete gittim. Ben memleketteyken beni aradı. 'Haberin olsun su ve elektriğini keseceğim' dedi. 'Kesme, 3 ay içinde ev bulup çıkacağım senin evinden' dedim. Bayram mesajı da attım. Ayın 25'inde kirasını da ödedim. O da ayın 18'inde elektriğimi kesmiş. Memleketten gelirken duydum ki, elektriğimi kesmiş. Annem zaten hasta. Oksijen almazsa, elektriği de çalışmazsa durumum vahim. Anneme bir şey olursa ne olacak? Faturalar ev sahibinin üzerine. Kendi üzerimize almak istedik ama kabul etmedi. Kira sözleşmesini de vergi ödememek için yapmadı. Bundan dolayı sözleşmeyi iptal ettiği için elektrik ve suyu kestirdi. Biz suyun vakasını açtığımız için şu anda kullanabiliyoruz. Ama elektrik saatine mühür vurulduğu için kullanamıyoruz.

'Yabancılara vermek istiyor'

Bizi evden çıkarıp burayı yabancı uyruklulara kiralamak istiyor. Bana vergi gelecek diye ne faturaları üzerimize verdi ne de kira sözleşmesi yaptı. Elektriği mühürlemişler suyu açtı ama elektriği açamadık. Evden çıkmamızı istiyor bizi çıkarıp Afganları koymak istiyor" diye konuştu.

Eve 1000 lira kira verdiğini belirten Yıldız, "Annemi sabah komşulara götürdüm, orada oksijen verdim. Orada 2 saat kaldı. Ondan sonra kiracıları var, Afganlar onlardan elektrik almak istedim. Afganlar vermediler. Ev sahibi 'Ona elektrik vermeyin' demiş. Şu an annem burada yatıyor. Ne yapacağımı bilmiyorum Annem 10 güne kadar da Sultangazi Haseki Hastanesi'nde ameliyat olacak" dedi.

Yıldız, kira kontratları olmadığını belirterek sürecin mahkemeye taşındığını ifade etti.

'İki yıldır beni oyalıyor'

Ev sahibi Ömer Yıldırım ise şunları söyledi: "Ben 2015 yılında ben bu binaya satın aldım. Üç daire olarak aldım, toprak tapulu yer. 8 yıl oldu. 2 yıldır 'Çıkın' diyorum. 'Sözleşmeleri yapın' dedim yapmadılar. Elektrik ve su üzerime. Bana her zaman mesaj geldi. Son 3 gün 4 gün diye kapatma mesajı geliyor. Ben kapatmadım. Son 2 yıldır evimi satacağım diyorum, tadilat yapamadığım için satamıyorum. Müşteri götürüyorum evin içi harabe gibi. 'Ev bulacağım' diyerek beni oyalıyor. Ne zamana kadar? 2 yıldır beni oyalayıp duruyor. Satamıyorum evimi. 50 müşteri götürdüm satamadım evimi. 'Suyu elektriğini kapatacağım, çık' dedim. 'Tamam ben çıkacağım' diyor. Köye gidiyor, anahtarı falan bana vermiyor. Elektrik ve su benim üzerime.

'Sekiz yıldır oturuyor, 100 bin lira masraf var'

Ben doğalgaz döşeyecektim üst katlara çatı katına döşedim malzemeyi aldım döşetmediler sanki kendi evleri gibi 8 yıldır oturuyor. 'Ben 22 yıldır oturuyorum' diyor. Ben aldığım zaman evin kapıları sağlamdı. Şu an evin 100 bin lira evin masrafı var. On yapsın. Zararı ben neden gideriyorum."

Yıldırım kiranın da düzenli ödenmediğini savunarak "Annesinin orada kaldığı yalan. Annesinin orada kalmadığını biliyorum" dedi. (DHA)

Gündem