Suruç katliamı eylemlerine polis müdahalesi

Suruç katliamı eylemlerine polis müdahalesi
Suruç'ta 33 kişinin yaşamını yitirdiği intihar saldırısının 6. yılında İstanbul Kadıköy'de gerçekleşen anma eylemine polis müdahale etti. Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı müdahalede, basın mensupları da darp edildi.

IŞİD'in 20 Temmuz 2015'te Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısı sonucu ölen 33 genci anmak için İstanbul Kadıköy'de anma düzenledi. Suruç Aileleri İnisiyatifi ve çok sayıda siyasi parti ve gençlik örgütü Kadıköy’de bulunan Halitağa Caddesi'nde bir araya geldi. Grubun basın açıklaması yapacakları Süreyya Operası'na yürüme girişimine polis, suç unsuru içeren sloganları gerekçe göstererek müdahale edeceği uyarısında bulundu. Bunun üzerine Halitağa Caddesi’nde bir araya gelen grup oturma eylemi yaptı.

Bu sırada yapılan açıklamada, şunlar dile getirildi:

“Katliamın hemen ardından inisiyatif kurduk, 'Arkasındakiler araştırılsın' dedik. Alanda yeterli güvenlik önlemleri alınmamıştı. Katliamın hemen ardından yaralılarını hastaneye taşımak isteyenlere gaz bombası atıldı. Katliam sonrasında açılan davada ailelerin hiçbir talebi dikkate alınmadı. Biz öncelikle Suruç mahkemesinde dosyaya görüntülerin konmasını istemiştik. Dosyada hâlâ eksikler var. Biz olaydan hemen sonra, olay yerinin fotoğraflarını çeken şahsın bir kez olsun şüpheli olarak dinlenilmesini istedik, dinlenilmedi. Etkin bir soruşturma yürütülmedi. Tutuklu olan tek sanığa ceza verilerek üstü kapatılmaya çalışılıyor. Biz Suruç için adalet istiyoruz.”

BİBER GAZIYLA MÜDAHALE EDİLDİ, GAZETECİ VE EYLEMCİLER DARP EDİLDİ

Polis, grubun Süreyya Operası'na yürümek için hareket etmesine izin vermedi. Ancak grubun ısrarı üzerine biber gazıyla müdahale eden polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınan bazı eylemcilerin yaralandıkları görüldü. Polis binalara giren eylemcilere burada da biber gazı sıktı.

Bu arada bazı basın mensupları da darp edildi. Elinden sakatlanan muhabir Fatoş Erdoğan’a ambulansta müdahale edildi.

Ankara ve İzmir'de de anma eylemlerine polis izin vermedi, çok sayıda kişi gözaltına alındı. İzmir'deki eyleme, HDP'li milletvekilleri Murat Çepni ve Serpil Kemalbay da katıldı.

 (BBC Türkçe / ANKA)



Gündem